Nový investičný hit: Pôda

, VOX Foto: SITA

Prečo sa namiesto potravín nakupuje pôda? Jedným z dôvodov je, že predmetom obchodov je väčšinou kvalitná poľnohospodárska pôda, ktorá ale nie je na plno využívaná. Miestni farmári nepoužívajú všetky dostupné technológie. Keď sa nákup dokončí, dôjde k vybudovaniu veľkej farmy, ktorá zvýši produktivitu. Teoreticky by z celého procesu mali ťažiť investori aj miestni obyvatelia.

Štúdia z roku 2014 publikovaná v Environmental Research Letters zistila, že s pôdou už obchoduje 126 krajín. Na strane kupujúcich sú najaktívnejšie Spojené štáty, Čína, Nemecko, Veľká Británia, India a Holandsko. Zvyčajne sa zameriavajú na Južnú Ameriku, Afriku a Áziu, a to najmä na krajiny, ako je Brazília, Etiópia, Filipíny, Sudán, Madagaskar či Tanzánia.

Autormi spomínané štúdie sú Jonathan Seaquist, Emma Li Johnansson a Kimberly Nicholas. Tí tvrdia, že napríklad Čína nakupuje pôdu v 33 krajinách, zatiaľ čo Etiópia predala pôdu 22 krajinám. Iná štúdia z roku 2013 odhaduje, že v súčasnej dobe je predmetom obchodu asi 0,7 – 1,75 % svetovej poľnohospodárskej pôdy. Ide o územie, ktoré svojou veľkosťou predbehne Francúzsko a Nemecko dohromady. Zahraniční investori sa zameriavajú hlavne na pôdu, ktoré má zabezpečený zdroj vody, a to buď vo forme zrážok, či spodných vôd. Práve voda sa stáva rozhodujúcim faktorom, pretože rozsiahle územia v USA, Číne či Indii trpia jej nedostatkom.

Niekde ale problém predstavuje už samotná kúpa. Objavili sa napríklad správy o tom, že etiópska vláda násilne presúva obyvateľstvo s cieľom získať pôdu na predaj investorom z Číny. Stalo sa tak navyše v čase zberu a vláda presunutým ľuďom neposkytla žiadnu kompenzáciu, takže trpeli hladom a podvýživou. Podobné obavy panujú ohľadom situácie v Kambodže. Podľa niektorých tvrdení tamojšia vláda využíva nedokonalý právny systém a do tejto chvíle už predala alebo prenajala dve tretiny rozlohy tých najúrodnejších polí.

Podivný je aj samotný fakt, že pôdu predávajú krajiny, ktoré samy zápasia s potravinovou sebestačnosťou. Príkladom môže byť Sudán, ktorý prenajal tú najlepšiu pôdu zahraničným investorom, ktorí na nej pestujú potraviny pre export. Napriek všetkému je pravdepodobné, že obchod s pôdou v nasledujúcich rokoch bude ďalej rozkvitať. Fred Pearce, ktorý sa o túto problematiku zaujíma, v rozhovore pre Guardian uviedol: "Zaberanie pôdy má teraz väčší dopad na chudobných ľudí ako globálne otepľovanie."

Súvisiace články

Aktuálne správy