Japonská centrálna banka nezmenila nastavenie svojej menovej politiky

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, Boj) nezmenila nastavenie svojej menovej politiky. To znamená, že chce zachovať doterajšie tempo monetárnych stimulov. Zrýchlenie rastu ekonomiky podľa banky signalizuje, že bezprostredne nemusí prijať žiadne ďalšie opatrenia. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RTTNews.
Rada pre menovú politiku BoJ rozhodla, že ponechá svoj cieľ expanzie menovej bázy na úrovni okolo 80 biliónov JPY (593,5 miliardy eur) ročne. Banka zvýšila stimuly naposledy v októbri 2014, keď ako argument uviedla výrazný tlak na zníženie cien z dôvodu prudkého zlacnenia ropy, čo malo negatívny vplyv sa jej schopnosť podporiť tempo rastu cien, aby dosiahlo cieľové dve percentá.
BoJ na dnešnom zasadnutí predložila optimistickejšie hodnotenie stavu domácej ekonomiky. Japonský hrubý domáci produkt (HDP) sa v 1. kvartáli medziročne zvýšil o 2,4 %, k čomu pomohla súkromná spotreba. Tretia najväčšia svetová ekonomika podľa banky pokračuje v postupnom zotavovaní. BoJ tiež zvýšila svoje hodnotenie súkromnej spotreby a investícií do rezidenčných nehnuteľností.
BoJ prednedávnom znížila inflačný výhľad. Podľa pôvodných prognóz banky malo tempo rastu spotrebiteľských cien dosiahnuť cieľové 2 % už v tomto roku. Banka teraz očakáva dosiahnutie tohto cieľa v 1. polroku fiškálneho roka 2016/17 (do 31. marca 2017).

Súvisiace články

Aktuálne správy