Investujeme na dôchodok: Tri pojmy, ktoré musíte ovládať, aby ste nesporili zbytočne

, MarketWatch Foto: thinkstock

Neutíchajúcou problematikou ostatných dní, predovšetkým kvôli otvoreniu druhého piliera, sú úspory na dôchodok. Ak si chcete v priebehu svojho života zlepšiť svoje šance na vytvorenie dostatočne veľkého finančného vankúša pre odchod do dôchodku, musíte si osvojiť určité zručnosti. Kľúčové sú pre vás tri základné finančné pojmy: úročenie, inflácia a rozloženie rizika.

Sila úročenia
Čo vlastne potrebujete vedieť o úročení? Jednoducho toto. Čím dlhšie vaše peniaze môžu zarábať úroky z úrokov, tým viac budete mať. Dnes je situácia o niečo zložitejšia, keď banky ponúkajú úrok len okolo jedného percenta. Ale ak budete investovať v dlhodobom horizonte do akcií a dlhopisov v peknom diverzifikovanom portfóliu, môžete získať niekoľkonásobne viac. Môžete použiť pravidlo 72, ktoré vám napovie, koľko rokov to bude trvať zdvojnásobiť svoje peniaze pri danej úrokovej sadzbe. Vzorec je jednoduchý: 72 vydelíte úrokovou sadzbou. Pri úroku napríklad 6 % ročne sa vaše peniaze zdvojnásobia za 12 rokov (72/6). Ak chcete zdvojnásobiť svoje peniaze do 10 rokov, budete musieť hľadať úrok 7,2 % (72/10). A ak úrokové sadzby sú na úrovni 2 %, bude to trvať 36 rokov.

Jeden príklad za všetky. Ak by ste si hypoteticky ukladali rovných  tisíc eur  ročne počas desiatich rokov od 25-35 rokov, mali by ste mať veku 65 rokov viac peňazí, než keby ste si vo veku 35 rokov začali ukladali tisícku počas 30 rokov. Je to kombinovaná sila úspory a úročenia, čo hrá v prospech úspor v skoršom veku. Navyše k tomu musíte prirátať aj dane. Kým peniaze na dôchodkových sporiacich účtoch často rastú s daňovým zvýhodnením, úrokové výnosy, dividendy a kapitálové zisky budú zdanené.

Inflácia a strata kúpnej sily
Ďalšia koncepcia finančného plánovania súvisí s infláciou, kedy sa cena tovaru a služieb zvyšuje v priebehu času. Dôvod, prečo je dôležité, aby ste sa dozvedeli o inflácii včas je, že chcete mať na pamäti riziko. S infláciou ide ruka v ruke strata kúpnej sily.

Vezmime si opäť jednoduchý príklad. Dajme tomu, že dnes za basu piva zaplatíte 15 eur. Ak inflácia v priebehu nasledujúcich 20 rokov bude na úrovni 3 %, za rovnakú basu zaplatíte asi 30 eur. Čiže za rovnakú sumu ako dnes si dožičíte len polovicu. To je vplyv inflácie na peniaze. Tovar aj služby budú drahšie, alebo sa budú kupovať menej. Je múdre myslieť na vplyv inflácie so zreteľom na svoje investície a rozdiel medzi reálnymi a nominálnymi výnosmi. Nominálne výnosy predstavujú hrubú čiastku, ktorú zarobíte. Reálne výnosy predstavujú čistú sumu, ktorú získate po započítaní inflácie.

Tak napríklad, ak ste v súčasnej dobe zarobili 1 % na svojom sporiacom účte a inflácia je 2 %, vaša skutočná miera návratnosti sa na konci roka prejaví negatívne – 1 %. Na konci roka máte vlastne menej peňazí, pretože všetko, čo si chcete kúpiť, bude stáť viac. Sporiace účty sú vhodné ako núdzové fondy, alebo na pokrytie krátkodobých cieľov. Ale peniaze vyčlenené na dlhodobé ciele, ako je odchod do dôchodku, by mali byť umiestnené do investícií, ktoré majú potenciál infláciu poraziť.

Ale o koľko by mala vaša investícia rásť rýchlejší ako inflácia? Stačí ak to bude po zdanení každý rok o 3 % a ste v pohode. Infláciu je dôležité brať do úvahy aj v pracovnej oblasti, pokiaľ ide o zvyšovanie platu. Ak budete chcieť zistiť, či ide o markantnejšie navýšenie, jednoduchý spôsob je zistiť, či sa vám kúpna sila v skutočnosti zvýši. Skutočne si budete môcť dovoliť kúpiť ďalšie veci? Ak nie, potom to asi nebude podstatnejšie zvýšenie platu. Ešte jednoduchší spôsob, je pozrieť sa na zvýšenie cez percentuálne vyjadrenie. Ak je inflácia 4 % a vy dostanete 2 % zvýšenie platu, strácate na kúpnej sile. Podľa tohto scenára by 4 % navýšenie pokrylo rovnaký životný štýl, aký máte dnes. Až 5 % zvýšenie by vám prinieslo nákupné výhody. Ale čo ak vám plat nedvíhajú vôbec? Vaša kúpna sila klesá a nielen, že si nemôžete dovoliť nákup ďalšieho tovaru a služieb, ale problém môže byť už aj s platením vysokých účtov.

Diverzifikácia rizika
Investovanie do akcií, je jeden zo spôsobov, ako udržať krok alebo byť výkonnejší než je inflácia. Ale investovanie do akcií tiež znamená, že budete musieť porozumieť rizikám. Najdôležitejšia je asi diverzifikácia. V podstate, diverzifikácia znamená, že si neuložíte všetky vajcia do jediného košíka. Povedané v žargóne investičných profesionálov, ide o zníženie nesystémového rizika investovaním do rôznych aktív – akcií, dlhopisov, hotovosti a tak ďalej. Tieto tri rôzne triedy, aby znížili riziko, nesmú pracovať spoločne. Ak by pracovali v spoločnom segmente pomáhajú šíriť volatilitu. A volatilita je riziko. Akcie majú tendenciu byť volatilnejšie ako dlhopisy. A dlhopisy majú tendenciu byť volatilnejšie ako hotovosť.

Ako teda investovať do fondov na dôchodok? DSSky ponúkajú investovať do fondov s cieľovým dátumom. Tieto fondy investujú do kombinácie akcií, dlhopisov, a hotovosti na základe predpokladaného roku odchodu investora do dôchodku. Ale aký to má byť fond? Konzervatívny? V zásade si to vyžaduje hlbšie zamyslenie sa. Ak vás od dôchodku delí aj 50 rokov, dnes si ešte môžete dovoliť byť v tomto smere agresívni. A neskôr ubrať. Jazýček váh si časom môžete upravovať. Čiže u mladších by mohol byť rozjazd s fondom, ktorý je veľmi agresívny. Mal by to byť fond fondov. Naopak, ak ste mladí, nemali by ste voliť nízku volatilitu. Takýto fond má najnižšie výnosy, čo je pri behu na dlhú trať s ohľadom na infláciu nevýhodné. Inflácia vám môže pohltiť všetky budúce výnosy. Zvážiť môžete aj investíciu do podielových fondov, ktoré môžu poskytnúť potrebnú diverzifikáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy