V Lendaku sa obyvatelia dočkali asfaltových ciest, ich budovanie potrvá do júna

Obyvatelia podtatranskej obce Lendak, okres Kežmarok, sa po rokoch dočkali asfaltových ciest. Dedina, v ktorej žije viac ako 5000 obyvateľov, bola asi poslednou na Slovensku, kde namiesto upravených ciest mali prašné, štrkové komunikácie. „Je to taká kuriozita, príčinou tohto stavu bol fakt, že tu nebola kanalizácia a zároveň je tu množstvo hospodárskych zvierat a koní, tak sa možno v minulosti ľudia báli, že by mohli cesty poškodiť,“ zdôvodnil prednosta Obecného úradu v Lendaku Michal Marhefka.
Pred nedávnom však rozbehli budovanie kanalizácie a obec je už na 85 % odkanalizovaná. Práve v miestach, kde sú už ľudia napojení na obecnú kanalizáciu, sa začalo aj asfaltovanie ciest. „Mnohí ľudia už ani nesnívali o tom, že tu budú mať takúto cestu a dá sa povedať, že sú všetci radi,“ konštatoval Marhefka.
Asfaltovanie ciest sa začalo minulý týždeň a práce potrvajú zhruba do konca júna. Dohromady sa vyasfaltuje osem kilometrov miestnych komunikácií a cca 40.000 štvorcových metrov plochy v troch vrstvách. „Tá prvá je tzv. štrkodrva, potom je osemcentimetrový vyrovnávací poter a na koniec ide štvorcentimetrová asfaltová perina,“ doplnil Marhefka. Náklady na obnovu ciest v Lendaku sú na úrovni 1,6 milióna eur, pričom obec si túto investíciu financuje z vlastných zdrojov i z úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy