Ceny americkej ropy a zlata rástli

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy Brent zaznamenali prvú týždennú stratu za uplynulý mesiac, pričom klesali aj v piatok. Dôvodom boli obavy z nadmernej celosvetovej ponuky ropy. Ceny americkej ropy však rástli v piatok a aj za celý týždeň. Dôvodom bola správa z amerického trhu práce a taktiež prvá búrka sezóny hurikánov. Ropa Brent v piatok zlacnela o 15 centov na 65,39 USD za barel. Za celý týždeň ceny tejto ropy klesli o 1,6 %. Americká ropa v piatok zdražela o 45 centov na 59,39 USD za barel. Za celý týždeň ceny americkej ropy stúpli o 0,4 %.

Ceny zlata v piatok rástli. Dôvodom je správa z amerického trhu práce, podľa ktorej počet pracovných miest v ekonomike USA okrem sektora poľnohospodárstva vzrástol v apríli o 233 tis. Miera nezamestnanosti v sledovanom období poklesla na 5,4 % z hodnoty 5,5 %. Ministerstvo práce však revidovalo marcové údaje smerom nadol. V treťom mesiaci vzniklo v USA bez sektora poľnohospodárstva len 85 tis. pracovných miest, čo je najmenej od júna 2012. V mesiacoch február a marec tak v porovnaní s predchádzajúcimi údajmi vzniklo o 39 tis. pracovných miest menej.

Objavujú sa tak špekulácie, že americká centrálna banka odloží zvyšovanie úrokových sadzieb. Spotová cena zlata do 18:55 GMT vzrástla o 0,3 % na 1 187,52 USD za uncu. Júnové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 6,70 USD na 1 188,90 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1305 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy