Európska komisia kvôli posilneniu trhu odstráni regulačné prekážky

Hospodárska súťaž, obchod a jednotný trh sú oblasti, ktoré Európska únia bude aj naďalej regulovať a pomáhať tak členským štátom vytvárať rovnaké podmienky, ktoré podnikom a spotrebiteľom prinášajú nové príležitosti. Regulovať naďalej bude aj oblasti ochrany zdravia, bezpečnosti a práv občanov. Tieto zámery Junckerovej komisie priblížil vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek na medzinárodnom seminári Gold Plating – národné problémy verzus európska legislatíva, ktorý sa konal dnes v Bratislave.
„Nová Junckerova komisia vyslala jasný signál, že sa chce zamerať na tie oblasti, v ktorých vie EÚ poskytnúť pridanú hodnotu. Nemala by zasahovať do takých, ktoré sa dajú lepšie upraviť na národnej či regionálnej úrovni. Tento rok sa zameriava na zlepšenie podnikateľského prostredia, odstránenie regulačných prekážok a ďalšie posilnenie jednotného trhu,“ priblížil Chrenek.
Smernice únie dávajú podľa neho často veľký priestor na flexibilitu, aby štáty pri ich preberaní zohľadnili národné špecifiká a dopady na občanov aj podnikateľov. „Takýto postup si však vyžaduje kvalifikované zázemie vo verejnej správe, lepšie vyhodnocovanie dosahov na domáce podmienky a lepšiu koordináciu nielen vo vnútri štátnej správy, ale aj v komunikácii so sociálnymi partnermi, univerzitami a mimovládnym sektorom,“ konštatoval šéf zastúpenia EK na Slovensku.
EÚ aktívne využíva aj verejné konzultácie a dopadové štúdie. Tie umožňujú, aby navrhovaná legislatíva nebola odtrhnutá od reality a aby sa ňou dosiahol požadovaný cieľ bez nežiaducich a neočakávaných účinkov. V tejto súvislosti riaditeľ odboru analýz a plánovania Ministerstva hospodárstva SR Peter Ondrejka upozornil na novú jednotnú metodiku, ktorá od októbra 2015 zavádza povinný proces konzultácií pred prijímaním nových právnych predpisov. „Stanovené sú na štyri týždne a každý predkladateľ bude musieť povinne konzultovať nové regulácie, akým spôsobom chce do národnej legislatívy implementovať regulácie Európskej únie,“ priblížil Ondrejka. Podnikatelia takto budú mať možnosť zasiahnuť do procesu prijímania zákonov. Zavádza sa tiež povinné testovanie vplyvu na malé a stredné podniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy