Americký sektor služieb v apríli nečakane zrýchlil rast

Americký sektor služieb zaznamenal v apríli nečakané zrýchlenie rastu, keď ho podporil zvýšený počet nových objednávok, ako aj zamestnanosti. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Inštitút pre riadenie zásob (ISM) dnes uviedol, že jeho index nákupných manažérov pre americký sektor služieb vzrástol v apríli na 57,8 bodu z marcovej hodnoty 56,5 bodu. To znamená ďalšie zrýchlenie rastu sektora, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Výsledok ekonómov prekvapil, keďže počítali s poklesom indexu na 56,2 bodu. Aprílová hodnota indexu je zároveň najvyššia za posledných päť mesiacov. Vyššia bola naposledy v novembri, keď index dosiahol 58,8 bodu.
Pod nečakane lepší než očakávaný výsledok sa podpísal najmä rast nových objednávok a zamestnanosti. Podindex zamestnanosti sa v apríli mierne zvýšil z 56,6 na 56,7 bodu, čo znamená rast tretí mesiac po sebe. To naznačuje, že správa ministerstva práce o vývoji nezamestnanosti v USA za apríl, ktorú ministerstvo zverejní v piatok 8. mája, vykáže lepšie údaje než v marci.
Omnoho výraznejšie vzrástol podindex nových objednávok. Ten dosiahol v apríli 59,2 bodu oproti 57,8 bodu v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy