Deficit zahraničného obchodu USA v marci prudko vzrástol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v marci vzrástol a vyšplhal sa na najvyššiu hodnotu za takmer 6,5 roka. Dôvodom je výrazné oživenie importu po ukončení štrajku v prístavoch na západnom pobreží USA, ktoré podporilo aj posilnenie dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu schodok zahranično-obchodnej bilancie USA vyskočil v marci 2015 medzimesačne o 43,1 % na 51,4 miliardy USD (46,23 miliardy eur). To je jeho najvyššia hodnota od októbra 2008 a najstrmší nárast deficitu od decembra 1996.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom počítali s nárastom schodku na v priemere 41,2 miliardy USD.
Ministerstvo zároveň revidovalo smerom nahor aj februárový obchodný deficit USA, a to z 35,4 miliardy USD pri predbežnom odhade na 35,9 miliardy USD.
Po očistení od inflácie sa deficit zahraničného obchodu USA v marci prehĺbil na 67,2 miliardy USD z februárových 51,2 miliardy USD a dosiahol najvyššiu úroveň za osem rokov.
Marcový obchodný schodok je väčší ako 45,2 miliardy USD, s ktorými počítala vláda pri rýchlom odhade hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov v 1. kvartáli 2015.
To signalizuje, že dôjde k revízii HDP smerom nadol. Podľa štatistík pritom americká ekonomika v prvých troch mesiacoch roka sotva rástla. Presnejšie, jej výkon medzikvartálne stúpol len o 0,2 %, čo znamená, že po revízii by dokonca mohol klesnúť.
Pod slabé výsledky zahraničného obchodu sa podpísalo aj posilnenie dolára, ktoré zdražuje americké výrobky v zahraničí.
Štatistiky ukázali, že marcový dovoz do USA vzrástol medzimesačne o 7,7 %, najstrmšie v histórii štatistík, na 239,2 miliardy USD. Aj export USA sa v marci zvýšil, ale len o 0,9 % na 187,8 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy