Zisk ExxonMobil v 1. kvartáli medziročne klesol takmer o polovicu

Nízke ceny ropy sa podpísali na nepriaznivých výsledkoch americkej ropnej spoločnosti ExxonMobil. Zisk v 1. kvartáli medziročne klesol o 46 % na 4,94 miliardy USD (4,4 miliardy eur), čo je najhorší kvartálny výsledok za posledných šesť rokov. Tržby sa znížili o 36 % na 67,62 miliardy USD. Informovali o tom agentúry DPA a AP.
Keďže ceny ropy od vlaňajšieho leta klesli zhruba o polovicu, niektoré ťažobné projekty sa stali stratovými. Exxon začína škrtať náklady a minulý mesiac oznámil, že kapitálové výdavky v tomto roku zníži o 12 % na 34 miliardy USD.
Objem ťažby sa medziročne zvýšil o 2 % vďaka novým projektom v USA aj zahraničí, preto zníženie zisku možno pripísať výlučne poklesu cien ropy.
Najväčšie problémy v prvých troch mesiacoch tohto roka zaznamenala najmä oblasť prieskumu a ťažby, ktorá v USA vykázala dokonca stratu v porovnaní so ziskom 1,2 miliardy USD v rovnakom období minulého roka. Ťažba mimo USA je stále zisková, no celkovo zisky klesli až o 63 %. Tento pokles do určitej miery vykompenzoval priaznivý vývoj v oblastiach rafinérií, chémie a marketingu.
Prepad cien ropy pociťujú aj ostatné veľké ropné firmy, napríklad Royal Dutch Shell, BP či Total. Mimoriadne veľký dopad má súčasná situácia na americký frakovací sektor, ktorý vo veľkom odstavuje vrtné zariadenia. Najdôležitejší predstavitelia tejto branže ako Schlumberger, Baker Hughes a Halliburton drasticky krátia výdavky a rušia tisíce pracovných miest. Napriek tomu boli USA schopné rozšíriť ťažbu, najmä vďaka rozvoju ťažby bridlicovej ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy