India potrebuje významné investície, inak problém s vodou nevyrieši

, The Financialist Foto: SITA

S nedostatkom vody sa rozvojový svet len ťažko vyrovná. Malá porovnanie. Čína má 7 percent svetových vodných zdrojov, ale využíva 16 percent vody Zeme. V Indii je to ešte horšie. V krajine je asi 18 percent svetovej populácie, ale len 3 percentá zdrojov sladkej vody z planéty. Tieto čísla v kombinácii so slabým riadením zdrojov, nastolili situáciu, v ktorej dostupnosť vody na obyvateľa je jedna pätina z globálneho priemeru: 1200 m3 ročne v porovnaní s 6000 m3.

Poľnohospodárstvo uspokojuje 90 percent súčasného dopytu v Indii, ale rastúca urbanizácia posilňuje obecné potreby, a zároveň zlepšuje hospodársky rast priemyselným dopytom. V indických mestách, má len 64 percent obyvateľov vlastnú vodu, v Číne 91 percent, a v Brazílii 80 percent, a voda často tečie iba na 1-6 hodín denne. A keď voda je, jej kvalita je často mizerná. Asi 9 percent domácností v Indii má vodu kontaminovanú chemikáliami, ako je arzén a dusičnany, tvrdia to vládne zdroje. Voda je navyše počas obdobia dažďov často plná baktérií.

Vyriešenie tak závažných problémov je aj príležitosť pre investorov. Tri hlavné spôsoby pre zmiernenie nedostatku sú zlepšenie efektivity, zníženie znečistenia a vytvorenie alternatívneho zdroja dodávok. Jednou z kľúčových oblastí investícií je úprava vody: krajina v súčasnosti čistí iba 30 percent odpadových vôd v porovnaní so 70 až 100 percentami v rozvinutých krajinách. Projekt na vyčistenie rieky Ganga, ktorá tečie cez 11 štátov, sa odhaduje na 15 miliárd dolárov. Projekt by pomohol vytvárať odhadom 10 miliárd litrov vody denne, čo by bola postačujúca kapacita na nasledujúcich 10 až 15 rokov.

Hovorí sa, že India potrebuje investície vo výške nejakých 220 miliárd dolárov do mestských vodovodov a kanalizácie v priebehu nasledujúcich 20 rokov. To podľa Credit Suisse vytvára veľkú príležitosť pre subjekty v tomto odvetví. Vláda by sa zapojila do financovania, ale vyžaduje sa aj prítomnosť súkromného sektora, približne 25 veľkých spoločností a hŕstka nadnárodných spoločností. Úprava vody, vrátane dodávok vybavenia, obsluhy strojov, čistenia odpadových vôd a odsoľovania, môže podľa očakávaní poskytnúť dostatočný priestor na nové podnikanie. Podľa odhadov by  každoročne mohol priemerný rast výnosov dosiahnuť 15 percent v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy