Druhé centrum pre odborné vzdelávanie otvorili pri Hotelovej akadémii

Centrum pre odborné vzdelávanie a prípravu pre služby a gastronómiu dnes otvorili pri Hotelovej akadémii na Hlinskej ulici v Žiline. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyčlenil podľa jeho predsedu Juraja Blanára na vybudovanie druhého centra odborného vzdelávania na území kraja 600.000 eur.
„Vo vzdelávaní využívame aj novoprijatý zákon o odbornom vzdelávaní a duálnom vzdelávaní. Inými slovami, ideme opäť budovať to, čo tu voľakedy bolo. Úzke prepojenie zamestnávateľov a našej školy, aby už absolventi mali predstavu a niektorí možno aj zmluvu na prácu. Pretože, cieľom každej školy je, aby absolvent našiel zamestnanie a nešiel sa evidovať na úrad práce. Toto je cieľom našich aktivít spoločne so školou aj pri otvorení centra, ktoré prešlo veľmi prísnym posudzovaním zo strany zamestnávateľov,“ povedal Blanár.
Riaditeľka Hotelovej akadémie na Hlinskej ulici v Žiline Helena Milčevová doplnila, že dnes sa zavŕšila snaha o to, aby sa škola s vyše 50-ročnou tradíciou v regióne horného Považia stala centrom odborného vzdelávania pre služby a gastronómiu. „Na základe dobrej spolupráce so zamestnávateľmi, našej aktivity vo Zväze hotelov a reštaurácií sme dostali súhlas. V uplynulých dvoch rokoch sa tu vybudovalo moderné zariadenie, ktoré slúži ako pracovisko praktického vyučovania, školská jedáleň. Sú to priestory, ktoré využívajú žiaci našej aj okolitých škôl. Stretávajú sa tu zamestnávatelia, vymieňame si skúsenosti. Školia sa naši učitelia odborných predmetov, majstri odborného výcviku,“ uviedla Milčevová.
Doplnila, že v odboroch kuchár, čašník vykonávajú žiaci odborný výcvik zhruba u troch desiatok zamestnávateľov na hornom Považí. „V súčasnosti máme necelých 650 žiakov v maturitných odboroch kuchár, čašník, servírka v odbore hotelová akadémia a v štvorročnom odbore manažment cestovného ruchu. A máme žiakov aj v trojročných učebných odboroch kuchár, čašník, servírka. Pohostenie na dnešnom otvorení pripravili naši študenti, ktorí tak začali praktickú časť maturitnej skúšky a v maturitách budú pokračovať v máji,“ uzatvorila riaditeľka Hotelovej akadémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy