Austrálsky dolár môže dlhodobo ešte poklesnúť

V nočných hodinách nášho času bola v Austrálii zverejnená zápisnica menovej politiky z posledného zasadnutia členov bankovej rady zo 7.apríla 2015, ktorá poslala austrálsky dolár o niečo nižšie.

Z celkového pohľadu sme sa dozvedeli, že súčasné nastavenie uvoľnenej menovej politiky poskytuje podporu ekonomiky a je nevyhnutné pre ďalší rozvoj. Taktiež skôr priamo ako nepriamo naznačili, že nižší výmenný kurz austrálskeho dolára by pomohol vyrovnanému rastu ekonomiky. Široká verejnosť čakala informáciu ohľadom možného zníženia hlavnej úrokovej sadzby 2.25 %. Odpoveď znela: „je potrebné poznať viacero makroekonomických dát a hlavne počkať na reakciu ekonomiky z prvotného zníženia sadzieb“. Minulý týždeň sme sa dozvedeli prekvapivé zníženie miery nezamestnanosti v apríli na 6.1 % z marcovej úrovni 6.3 %. Na druhej strane miera inflácie je v klesajúcom trende a medziročne je na úrovni 1.7 %. Práve zajtra 22. apríla 2015 bude zverejnená inflácia za 1Q2015, pričom medzikvartálne sa očakáva pokles na 0.1 % z 0.2 %.

Aussie na páre s americkým dolárom v nočných hodinách klesol o 42 pipov a o 10:30 sa obchodoval na úrovni 0.7718 AUDUSD. Na grafe pozorujeme ročný vývoj na AUDUSD, kde pozorujeme výrazný prepad -17.70 % od septembra 2014.

Zdroj: Bloomberg

Austrália ako exportne založená krajina je závislá od vývoja iných ekonomík (napr. Čína) a preto je potrebné sledovať vývoj daných ekonomík ako aj vývoj v Austrálii. Je zjavné, že členova menovej politiky sú za nižší kurz a najbližšie sa investori budú upierať na májové stretnutie

Súvisiace články

Aktuálne správy