Zdravotníctvo je podľa Uhliarika kľúčovým problémom vlády

Ak by bolo podľa Ivana Uhliarika zdravotníctvo v reštrukturalizácii, išlo by rovno do konkurzu.

Zdravotníctvo je kľúčovým problémom súčasnej vlády, nefunguje všeliek, ktorým mala byť jedna zdravotná poisťovňa. Kauzy, pre ktoré odstúpila bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, Renáta Zmajkovičová a Pavol Paška, naberajú na intenzite. Uviedol to poslanec KDH Ivan Uhliarik na stredajšom brífingu. Podľa neho minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý by mal kauzy riešiť, ich zametá pod koberec. V ministrovej reči, ktorú mal v pléne počas mimoriadnej schôdze, na ktorej sa ho opozícia pokúša odvolať z funkcie, Uhliarikovi chýbali akékoľvek riešenia napríklad zastavenia zadlžovania slovenského zdravotníctva alebo zlepšenia transparentnosti verejného obstarávania.

„Myslím si, že takémuto stavu, ktorý v zdravotníctve dnes je, keby sme ho prirovnali k Váhostavu alebo k akejkoľvek súkromnej firme, by naozaj žiadna reštrukturalizácia nepomohla. Myslím, že by smerovalo rovno do konkurzu a je isté, že okrem lex Široký bude musieť Robert Fico prijať aj lex Čislák,“ povedal Uhliarik.

Poslanec sa vyjadril aj k nahrávke, ktorú v pléne pustil poslancom Čislák, v nej Uhliarik odporúča nemocniciam pred oddlžením a následnou transformáciou konkrétnu štátnu firmu, ktorá im urobí audit. Minister tvrdil, že audit v objeme 1,2 mil. eur sa udial bez súťaže. Uhliarik reagoval, že nemocniciam dal voľnú ruku a firmu len odporučil. „Štátna firma robila audit 42 zdravotníckym zariadeniam, z toho 24 bolo pripravených na transformáciu na akciové spoločnosti, boli to kilogramy dokumentov pre 42 nemocníc a bolo to v sume okolo 1,2 mil. eur,“ uviedol Uhliarik. Naproti tomu poukázal na projekt novej bratislavskej nemocnice, kde štúdie vyšli, ako tvrdí, na 3,2 mil. eur. Klamstvom je podľa neho to, že firma bola vybratá bez verejného obstarávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy