Hodinová mzda v nejednotnej únii: Firma si rozmyslí, kde sa jej oplatí nabrať nových zamestnancov

, eurostat;qz Foto: SITA

Priemerné náklady na zamestnávanie pracovníka dosiahli vlani na Slovensku 9,70 eura na hodinu. Pre porovnanie v Dánsku je to o niečo viac ako 40. Vyplýva to z čerstvých údajov európskej štatistickej agentúry.

V roku 2014 priemerné hodinové náklady práce v celej ekonomike, s výnimkou poľnohospodárstva a verejnej správy, dosiahli podľa odhadov 24, 6 eura.

Samozrejme, že je to len surové porovnanie, ktoré nezohľadňuje diametrálne odlišné životné náklady v týchto krajinách, ani relatívnu pracovitosť. Ale aj tak máme pred sebou dostatočnú ilustráciu obrovských rozdielov vo vývoji ekonomík naprieč celou úniou. A ako ďaleko sme stále od skutočných  "Spojených štátov európskych“.

Vzhľadom k veľkým rozdielom v odmeňovaní, nie je žiadnym prekvapením, že veľké množstvo Bulharov sa presúva za prácou do iných krajín únie, využívajúc tak právo slobodne žiť a pracovať vo všetkých členských štátoch. Aj napriek tomu, že priemerné náklady na pracovnú silu v Bulharsku vzrástli od roku 2008 takmer o 50 %, čo je najrýchlejší tempo v rámci EÚ v tomto období, stále to bude trvať dosť dlho, kým tamojšie platy doženú zvyšok únie.

Teoreticky, voľný pohyb pracovných síl a otvorený trh pre cezhraničné služby by mali, v priebehu času, vyrovnať rozdiely. Pre porovnanie v Spojených štátoch sa priemerná hodinová mzda v dolnej časti rebríčka nachádzajúceho Mississippi dosiahla 17,67 dolára. To je ale oveľa bližšie k najdrahšiemu Massachusetts s 27,70 dolára, ako v prípade Bulharska a Dánska, alebo Veľkej Británie a pokročilého Belgicka. Ale jazykové bariéry, administratívne prekážky a jednoducho zotrvačnosť spôsobuje, že v rámci EÚ nedosiahla mobilita takú mieru, akú by ekonomika potrebovala..

Veľké rozdiely nájdeme v mimozdových nákladoch pre zamestnávateľov, hlavne daní a nákladov na sociálne zabezpečenie, aj nákladov na prácu. Tie sú menej flexibilné v jednotlivých krajinách. Takéto platby tvoria tretinu nákladov práce pre zamestnávateľov vo Francúzsku, naproti pätine v Nemecku. To znamená, že firmu stojí viac mať novú pracovnú silu v Paríži, ako vo Frankfurte, ale priemerný nemecký zamestnanec má doma na výplate viac.

Súvisiace články

Aktuálne správy