Bank of America: Dolár k euru 1:1 už koncom roka, možno aj ďalšie kolo tlačenia peňazí

, businessinsider;roklen24 Foto: SITA

Posledná predpoveď Bank of America Merrill Lynch počíta s dosiahnutím parity eura a dolára koncom tohto roka. Napriek vývoju posledných dní, kedy sa eurodolár dostal až na úroveň 1,1 dolára za euro, bude nasledovať ďalší pokles. Na úroveň 1:1.

"Nehľadiac na krátkodobý vývoj, veríme aj naďalej v divergenciu svetových menových politík, ktorá bude pôsobiť v neprospech eura. Európska centrálna banka predstavila pomerne optimistický makroekonomický výhľad, ktorý ospravedlňuje trvanie európskej verzie QE až do septembra 2016. To, či sa eurodolár prepadne ešte nižšie pod súčasnú úroveň, bude značne závisieť na rozhodnutí  ECB ohľadom ďalších kôl programu. Je síce ešte predčasné špekulovať o tomto kroku, avšak vzhľadom k inflačnej predikcii našich ekonómov sa dá QE2 očakávať," vysvetľuje BoA budúci prepad eura.

Prepad bude okrem činnosti ECB umocnený aj zvýšením sadzieb Federálneho rezervného systému. Ekonómovia z BoA počítajú, že tento krok príde počas nadchádzajúcich mesiacov. Investori svoj záujem následne obrátia k americkej mene s tým, ako stúpne výnosnosť aktív denominovaných v dolároch.

Pohľad Bank of America Merrill Lynch sa tak stavia do opozície britskej HSBC. Tá vo svojom kontrariánskom výhľade tvrdí, že dolárová rally končí. Odôvodňuje to jednak porovnaním s historickým vývojom americkej meny, ale tiež jej celosvetovým nadhodnotením.

Súvisiace články

Aktuálne správy