Máte peniaze v zahraničí? Rakúsko ruší štátne garancie na ochranu úspor

Rakúske ministerstvo financií dnes potvrdilo zmeny v štátnom zabezpečení vkladov. V budúcnosti budú úspory zabezpečovať výlučne samotné banky, ktoré budú za týmto účelom platiť do vlastného garančného fondu. Štátne zabezpečenie vkladov sa úplne zruší. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa ministerstva financií uvedené zmeny sú súčasťou uplatnenia európskej smernice. "Tento systém je veľmi bezpečný, keďže peniaze sú už vopred pripravené. Nevyžaduje štátne garancie, v prípade potreby rýchlejšie reaguje a vypláca peniaze," uvádza sa v stanovisku ministerstva. "Pre sporiteľov sa nič nezmení."

Ministerstvo tým reagovalo na správu denníka Der Standard, podľa ktorého predložilo do parlamentu návrh rozsiahlej reformy zabezpečenia vkladov. Súkromné bankové účty v Rakúsku sú zatiaľ chránené až do sumy 100.000 eur. Za prvú polovicu v prípade nesolventnosti ručia samotné banky, druhú polovicu garantuje štát.
Podľa novely zákona musia banky do garančného fondu prispievať priebežne, kým doteraz museli zohnať peniaze až po tom, keď kritická situácia nastala, napríklad po kolapse banky. Veľkou novinkou je komplexná zmena interných systémov banky. Doteraz malo päť veľkých bánk vlastné núdzové systémy, ktorými si mohli navzájom pomôcť. Od roka 2019 má existovať jednotný zabezpečovací systém, vrátane garančných fondov. Zodpovednosť zaň prevezme Hospodárska komora.

Súvisiace články

Aktuálne správy