Tri scenáre: Grexit nutný nie je, ponúkajú sa aj polovičné riešenia

, Bloomberg;Patria Foto: SITA

Otázka Grexitu sa čoraz častejšie objavuje v médiách a to aj napriek, že takýto rozhodný krok asi v nastávajúcich dňoch očakávať nemožno. Po šiestich rokoch snáh Grécko zúfalo v eurozóne udržať už všetkým dochádza trpezlivosť. Navyše vláde gréckeho premiéra Tsiprasa dochádzajú peniaze.

Gréci verili, že zvolením Syrizy sa ich situácia môže razom vyriešiť. Nestalo sa tak. Grécko s najväčšou pravdepodobnosťou v eurozóne zotrvá, ale podľa niektorých ekonómov to bude len otázkou času, kedy si začne tlačiť vlastnú menu. Okrem pomoci so splácaním dlhov, prichádzajú do úvahy rôzne ďalšie riešenia, ktoré nevylučujú ani eurorozvod. Bloomberg na základe rozhovorov s ekonómami, investormi a tvorcami politík zostavil tri možné scenáre budúceho diania okolo Grécka.

Scenár prvý: Grexit nebude
Grécko získa finančnú pomoc a voľnejšie podmienky splatenia záchranných pôžičiek. Nové úvery použije na splatenie dlhu ECB a IMF, grécka pokladňa sa znova naplní a Grécko môže zostať v eurozóne. To však vyžaduje, aby sa Tsipras vzdal a prijal podmienky veriteľov, čo by kolidovalo s jeho volebným programom, v ktorom sľubovala Syriza zmiernenie podmienok záchranného programu. Ak Tsipras bude mať na výber medzi Grexitom a striedmosťou, výmenou za ďalšie pôžičky a zvolí peniaze, ECB bude pokračovať v podpore gréckeho finančného systému. Vláda Syrizy by to však po tomto kroku mala pravdepodobne spočítané a vznikla by nová koalícia s podporou proeurópskej opozície, alebo by sa vypísali nové voľby.

Scenár druhý: Hotel California
Koniec koncov ako spomenul grécky minister financií Varoufakis, členstvo v eurozóne je trochu ako sa spieva v piesni Eagles z roku 1976 Hotel California: "You can check out any time you like, but you can never leave," čiže "môžete sa odhlásiť kedykoľvek chcete, ale nikdy nemôžete odísť." Ak Tsipras nedokáže vyjednať kompromis prijateľný pre veriteľa a komunistickú frakciu Syrizy, budú sa musieť zaviesť kapitálové kontroly, pretože jednoducho nebude dosť hotovosti na uspokojenie dopytu. To môže vo výsledku vyústiť do "obratu“ alebo "odhlásenia".

Prieskumy ukazujú, že dve tretiny až tri štvrtiny Grékov chcú za každú cenu platiť eurom. Tým pádom kapitálové kontroly, ktoré obmedzia výbery a transfery, donútia Tsiprasa ku kompromisu, alebo rovno k obratu. Vytvorí novú koalíciu s proeurópskou opozíciou a referendum mu dá dostatočný mandát zvrátiť smer. Vznikne jednotná vláda, Grécko si ponechá euro, ale novej recesii sa nevyhne.

Ak by situácia mala vyústiť do odhlásenia, prebiehalo by to asi nasledovne. Grécke banky zatvoria a politická situácia sa začne zhoršovať. Z Nemecka sa stane ekonomický nepriateľ číslo jeden, Gréci sa začnú búriť. Všeobecný názor Grékov sa zmení a vzrastie tlak na opustenie eurozóny. Kapitálové kontroly dajú gréckej vláde dostatočný priestor a čas vytlačiť novú menu alebo zmenky pre domáce platby. Aby štáty eurozóny zabránili totálnemu kolapsu Grécka, ktoré je súčasťou strategického regiónu, poskytnú mu pôžičku v tvrdej mene. Reštrukturalizácia dlhu umožní splatenie úveru IMF, ale inak bude Grécko prakticky odstrihnuté od úverového trhu. Euro bude v obehu spoločne s novou menou. Pre Grécko by to neznamenalo oficiálny odchod z eurozóny, iba akýsi finančný očistec a možnosť návratu v prípade lepšie ekonomickej kondície.

Scenár tretí: "G" ako Grexit a "K" ako katastrofa
Katastrofálny variant. Odchod Grécka z eurozóny bude sprevádzať chaos, bankrot, mohutné demonštrácie a prehĺbenie všeobecného trápenia. Grécka vláda všetko hodí na Nemecko. Nulová pomoc bude znamenať neschopnosť dodržania akýchkoľvek záväzkov. Vláda aj banky skolabujú a potrvá roky, kým vznikne nová štruktúra. Grécka ekonomika upadne do ďalšej depresie, Európa do recesie a tlak na zraniteľných členov eurozóny ako je napríklad Taliansko zosilnie. A tým to neskončí. Zlá krv povedie Grécko k odchodu z EÚ. Prijatie eura už zrazu nebude nezvrátiteľné, čo zamáva s globálnymi trhmi. V Grécku sa extrémistom nevyhnutne otvorí cesta k moci, či už budú sprava alebo zľava. Ten kto môže, Grécko opustí. Všetko nevyhnutne povedie k diskusii o členstve Grécka v NATO a nová extrémistická vláda bude hľadať pomoc. Kde inde ako v Rusku. Putinovi sa splní sen v podobe stredomorskej základne.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy