Vankúšové rozhovory: Najlepšie finančné stratégie sa rodia v posteli

, The Week Foto: SITA

Riad je umytý, pracovné maily odoslané, deti už konečne spia. Teraz, keď je pokoj a ticho, nastal ideálny čas pritúliť sa k svojej polovičke a... začať hovoriť o peniazoch?

Aj keď je to asi najmenej romantické, ale ak je váš partner konečne o samote, naskytá sa ideálny čas na budovanie finančnej intimity. Spálňa môže byť dobrým miestom pre finančnú diskusiu, je to príjemné prostredie a obaja partneri tak dokážu byť dostatočne transparentní. Vieme, že vankúšové diskusie sú zvyčajne vyhradené pre väčšinu osobných rozhovorov, ale aj tie o peniazoch zapadajú do tejto kategórie. Až 80 percent opýtaných tvrdí, že sa o osobných financiách rozpráva s partnerom v noci. Ak potrebujete inšpiráciu, pozrite si, ako vyzerala skutočná konverzácia niektorých párov v posteli.

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom
Za posledných 16 rokov sa naše finančné rozhovory vždy točili okolo manželovej kariéry. Aj keď mal lukratívnu prácu ako bankár, išlo o veľa medzinárodných pracovných ciest a značný pracovný stres. Mal pocit, že ho práca zabíja. Dal výpoveď a zostal doma s deťmi, ktoré ho už po toľkých služobkách takmer nepoznali. Manžel vždy sníval o vlastnej spoločnosti a to nielen kvôli vyváženiu rodinného a pracovného života. Túžil mať väčšiu kontrolu nad vlastnou kariérou. Vždy keď sme mali o tomto probléme hovoriť, tak som mu povedala, žena práve na to nie je vhodný čas. Bolo stresujúce premýšľať o tom, ako všetky naše úspory vrazíme do nejakého start-upu. Bavili sme sa o tom každý večer, aby sme spoločne prebrali všetko ohľadom podnikania a ako by to mohlo ovplyvniť naše financie. Nakoniec sme sa rozhodli, že to skúsime. Bolo to pred deviatimi rokmi. Manžel si našiel obchodného partnera a ich spoločná softvérová spoločnosť je už dnes za vodou. Miluje pocit slobody, našiel si čas na deti, zúčastňuje sa školských akcií. Stále máme svoje neskoré nočné finančné rozhovory, ale teraz sú o tom, ako mu môžem pomôcť s podnikaním. Aj úspory sa dostali do popredia, sme na dobrej ceste. Najviac ale pomohlo to, že sme si uvedomili, že peniaze nie sú všetko.

Čo si môžeme dovoliť?
Zistila som, že večer je jedinou časťou dňa, kedy môj manžel nie je zamestnaný inou činnosťou. Žiadne dieťa, či príprava na ďalší deň, alebo rozptýlenie nejakou elektronickou hračkou. Máme pravidlo "žiadne zariadenia v posteli", preto nemáme v spálni ani televízor. V posteli tak máme čas jeden na druhého. Medzi najväčšie problémy, ktoré sme museli v poslednej dobe riešiť, bolo hľadanie pestúnky pre našu dcéru, lebo ja som sa vrátila na čiastočný úväzok späť do práce. Našli sme dve, hodnotenie jednej bolo ale oveľa vyššie než tej druhej. Niekoľko nocí sme prebrali výhody a nevýhody každého kandidáta, hlavne či si vlastne môžeme dovoliť platiť niečo navyše. Nakoniec sme sa rozhodli ísť cestou menej nákladnej opatrovateľky. V opačnom prípade by celý môj plat išiel na starostlivosť o dieťa. Naša opatrovateľka sa po čase ukázala ako skvelý výber, ale ona sa rozhodla našu rodinu opustiť, kvôli plnému úväzku u inej rodiny. To znamená ďalšie nočné konverzácie, ako začať ďalšie hľadanie. Teraz, keď už máme jednu skúsenosť za sebou, bude celý proces jednoduchší. Už vieme celkom presne zadefinovať naše potreby a kompromisy, ktoré sme ochotní urobiť.

Aký je náš finančný plán B?
V auguste sme sa so snúbenicou stali rodičmi. Keď sme sa každodenne pripravovali na neľahkú životnú skúšku, obaja sme nečakane prišli o prácu u rovnakej spoločnosti. Bol to pre nás šok.Keď sme sa dostali do postele, začali sme sa rozprávať o tom, čo ďalej. Nejestvoval totiž ďalší zamestnávateľ v našom odbore v tomto meste a my sme sa nechceli sťahovať. Obaja tu máme rodičov, ktorí bojujú s nepríjemnou chorobou. Vedeli sme, že už dlhšie by sme neboli schopní udržať náš doterajší životný štýl. Postupne sme prebrali všetky možnosti, a zhodli sme sa na tom, že by sme mohli byť schopní ušetriť peniaze tým, že sa vysťahujeme na čas do zahraničia. Urobili sme si prieskum a zistili, že v Španielsku máme za zhruba 2500 eur mesačne rovnakú kvalitu života ako doma. Na pár mesiacov sme sa rozhodli pre Valenciu. Už sme si najali firmu, ktorá bude prenajímať náš dom. Ja sa snažím vybudovať vlastné on-line podnikanie, takže môžem pracovať na svojom pláne aj keď budem v zahraničí. Vďaka nočným rozhovorom sme dokázali spoločne schváliť tento plán a tešíme sa na výlet a život, ktorý nás nebude stáť viac, než čo by sme minuli doma .

Ako dokážeme ušetriť?
Moja žena a ja sme mali už veľa vankúšových rozhovorov v priebehu rokov, ale nabrali na intenzite až po tom, čo ma prepustili zo zamestnania. Pracoval som vo finančnej sfére do roku 2009. Skôr než som si mal začať hľadať novú prácu, dohodli sme sa, že by som istý čas zostal doma ako otec na plný úväzok. Moja žena naďalej pracovala ako ambulantný koordinátor pre nemocnicu. Potrebovali sme ušetriť, škrtali sme predovšetkým na potravinách. Do obchodov sme šli so zoznamom v ruke, aby sme sa vyhli impulzným nákupom. Rovnako sme prestali používať kreditnú kartu. Podarilo sa mi vytvoriť súbor finančných princípov a pravidiel pre našu domácnosť, ktoré fungovali. Podarilo sa nám splatiť dlhy, okrem toho, že som bol v úlohe superotca, pracoval som z domu ako poisťovací agent, ktorý ponúkal svoje finančné a daňové služby firemným lientom. Aktuálne našim vankúšovým rozhovorom dominuje téma podnikania. Počúvam vízie mojej ženy, ktorá chce nasledovať svoje sny a založiť si realitnú kanceláriu. Užívam si posun v našich rozhovoroch, pretože po celé tie roky ma moja žena vždy podporovala. Teraz jej to môžem konečne odplatiť.

Kde hľadať finančné informácie?
Život pre mňa a moju ženu sa zmenil v jedinej sekunde, keď som nečakane spadol z výšky, bolo to v roku 2010. Celý môj svet sa zrútil. Už nebudem vedieť pracovať, ani žiť ako doteraz. Čo budem robiť po zvyšok môjho života? Vďaka intenzívnej terapii som späť. Manželstvo by sa mohlo zrútiť pod ťarchou takejto nehody, ale nie to naše. Z časti aj vďaka tomu, že sa nám podarilo po tie roky spolužitia vybudovať solídny finančný základ. Celý náš finančný život som mal v rukách ja: platil som účty, aj bankové heslá som mal ja. Kým som bol v kóme, moja žena mala čo robiť, aby dokázala vyhľadať všetky potrebné informácie. Až teraz som si uvedomil, že potrebujeme tieto veci omnoho viac zdieľať ako doteraz. Myslím, že je dôležité hovoriť pred spaním o peniazoch, diskutovať o zostatkoch na účtoch, refinancovaní domova, o poistení, a to aj v prípade, že dôležité dokumenty sú založené niekde v skrini. My sme v posteli preberali aj moje ďalšie plány, ako napríklad výlet krajinou na bicykli na zvýšenie povedomia o traumatickom poranení mozgu, takže sme diskutovali o výdavkoch na cestu, a to, či to moja žena finančne zvládne, kým ja budem preč. Dnes, ak by som zo dňa na deň zmizol, už moja žena bude vedieť všetko, len na základe našich večerných rozhovorov. Dôvera je najdôležitejšia vec, ktorá udržuje vzťah, nech už ide o city alebo financie.

Je čas vrátiť sa do práce?
Keď sme sa so ženou vzali, pred takmer 15 rokmi, bolo naším cieľom, aby žena zostala doma najmenej jeden rok, kým sú deti malé. Naše rozhovory sa sústredili hlavne na to, ako ušetriť a splatiť dlh a ako vyžiť z môjho učiteľského platu, až nastane tento veľký deň. Keď sa narodila naša prvá dcéra, žena si uvedomila, že sa jej páči byť mamou na plný úväzok, tak sme sa rozhodli, že koniec jej „dovolenky“ posúvame na neurčito. V roku 2007 sa narodila naša druhá dcéra. Nakoniec žena zostala doma celkom deväť rokov! Boli sme to schopní ustáť aj napriek môjmu nízkemu príjmu. Možno aj vďaka častým vankúšovým rozhovorom. Snažíme sa udržať naše spoločné náklady čo najnižšie, aj keď sa žena v roku 2013 vrátila za katedru. Dohodli sme sa, že bude pracovať dva alebo tri roky, aby sme si dokázali vytvorili aspoň nejaké úspory, kým sa opäť nevzdá zamestnania a stane sa ženou v domácnosti. Práve sme v druhom roku tohto plánu, preto sa naša nočná konverzácia väčšinou týka toho, či má ešte zobrať prácu v nasledujúcom školskom roku, alebo nie. Naše večerné rozhovory obaja považujeme za lepšie využitie času, než by bolo sledovanie televízie. Je to príjemný spôsob, ako zakončiť deň spoločne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy