Maďarsko znížilo hlavnú úrokovú sadzbu na 1,95 %

Zníženie úrokov maďarskou centrálnou bankou o 15 bázických bodov je v súlade s očakávaním analytikov

Maďarská centrálna banka zredukovala svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na úroveň 1,95 %. Za dôvod utorkového zníženia úrokov v Maďarsku, ktoré je prvé po ôsmich mesiacoch, sa považuje pokles cien ropy a slabá aktivita v eurozóne, ktoré utlmujú aj tak slabý domáci dopyt v krajine. Zníženie úrokov o 15 bázických bodov je v súlade s predpokladom analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters.

„Cyklus uvoľňovania menovej politiky vyvolalo to, že inflácia je trvalo nižšia, ako sa prognózuje, čo začína poškodzovať príjmy štátneho rozpočtu,“ uviedla Commerzbank v súvislosti s utorkovým krokom maďarskej centrálnej banky. Celková cenová hladina v krajine klesá už niekoľko mesiacov v dôsledku pádu cien ropy a zníženia cien energií pre maďarské domácnosti. Vo februári sa spotrebiteľské ceny v krajine medziročne znížili o 1 %.

Predpokladá sa, že svoju menovú politiku ešte viac uvoľnia aj centrálne banky iných nových európskych trhových ekonomík s cieľom zastaviť posilňovanie svojich národných mien. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters prognózujú, že hlavná úroková sadzba v Maďarsku v štvrtom kvartáli tohto roka klesne na 1,6 %, ale očakávajú, že do konca budúceho roka ju centrálna banka zvýšili na 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy