Všetko čo potrebujete vedieť o Germanwings

, businessinsider Foto: SITA

Airbus 320 nemeckej leteckej spoločnosti havaroval na juhu Francúzska v utorok ráno. Bol to let z Barcelony do Düsseldorfu. Kto je Germanwings?

Germanwings je nízkonákladová letecká spoločnosť, ktorá je vo vlastníctve spoločnosti Lufthansa, nemeckého vlajkového dopravcu. Firma, so sídlom v Kolíne nad Rýnom, bola založená v roku 2002 ako dcérska spoločnosť Eurowings, inej leteckej spoločnosti vlastnenou Lufthansou.

Germanwings bola založená ako priamy konkurent Ryanairu a easyJetu, špičkových európskych nízkonákladových leteckých spoločností. Celú flotilu tvorí len ekonomická trieda.

Firma sa môže pochváliť vynikajúcou úrovňou bezpečnosti, podľa AirlineRatings.com, získala 6 zo 7 možných hviezdičiek. Podľa aeroinside.com sa v minulosti písalo niekoľko správ o prasknutom čelnom skle, až terajšia havária je prvou významnou udalosťou pre Germanwings.

V roku 2012, Lufthansa oznámila, že presúva všetky svoje lety na krátke vzdialenosti pod Germanwings, s výnimkou tých, ktoré sú z Mníchova a Frankfurtu. Tento krok mal ušetriť náklady na domáce i krátke medzinárodné lety, a zároveň, aby sa Lufthansa sústredila na medzikontinentálne cesty do Severnej Ameriky a Ázie.

Reorganizácia posilnila flotilu Germanwings až na 83 aktívnych lietadiel, väčšina z nich sú Airbus A319 a A320. Germanwings lieta do 117 rôznych destinácií v 31 krajinách sveta.

Germanwings je známy v Európe ako "blind-flight", kedy si zákazníci môžu zakúpiť zľavnené letenky do neznámych miest. Cestujúci si zvolí len letisko odletu a typ cesty. Vybrať sa dá z kategórií ako "nakupovanie", "party", alebo "gay-friendly". Násaledne systém pridelí letenky do konkrétnych destinácií.

Začiatkom tohto roka, Lufthansa oznámila, že prevedie všetky svoje aktivity z Germanwings do svojej bývalej materskej spoločnosti Eurowings. Ďalší presun má znížiť nielen náklady, ale aj operácie potrebné na reštrukturalizáciu.

Minulý mesiac museli byť stovky letov z Mníchova, Frankfurtu a Berlína zrušené kvôli 36 hodinovému štrajku 5400 pilotov a prevádzkovateľov Lufthansa, vrátane niekoľkých zamestnancov Germanwings. Odborový zväz pilotov Vereinigung Cockpit vyhlásil štrajk kvôli sporu o dôchodkový program, ktorý sa ťahá už rok. Piloti sa postavili zachovanie prechodného opatrenia, ktoré im umožňuje odísť do penzie v 55 rokoch, a podľa ktorého im Lufthansa má do dovŕšenia zákonného dôchodkového veku vypláca časť mzdy. Aerolinky chcú pre nových zamestnancov posunúť vekovú hranicu na 59 rokov. Zákonný dôchodkový vek v Nemecku je teraz 65 rokov, postupne by sa mal zvýšiť na 67 rokov.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy