Aktivita súkromného sektora eurozóny v marci vzrástla

Aktivita súkromného sektora eurozóny v marci vzrástla viac, ako odborníci očakávali. Hodnota príslušného indexu dosiahla najvyššiu úroveň takmer za štyri roky. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo súkromného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v marci zvýšil na 54,1 bodu z februárových 53,3 bodu a dosiahol najvyššiu hodnotu za 46 mesiacov. Marcový PMI prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že stúpne na 53,6 bodu. Hodnota indexu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Prieskum Markit zároveň ukázal, že aj PMI dominantného sektora služieb sa v marci vyšplhal na 46-mesačné maximum 54,3 bodu z 53,7 bodu vo februári, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahne 53,9 bodu.
A podobne aj PMI výrobného sektora príjemne prekvapil, keď z februárových 51 bodov vzrástol na 51,9 bodu, čo je jeho najvyššia úroveň za 10 mesiacov. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpne na 51,5 bodu.
Hlavný analytik Markit Chris Williamson na základe týchto výsledkov odhaduje, že výkon ekonomiky celého regiónu sa v 1. štvrťroku 2015 medzikvartálne zvýši o 0,3 % vďaka Nemecku, ktorého ekonomika naberá tempo.
Naznačuje to aj marcový rast aktivity nemeckého súkromného sektora, ktorého kombinovaný PMI sa vyšplhal na 55,3 bodu z 53,8 bodu vo februári. Aj francúzsky súkromný sektor pokračuje v expanzii i keď trochu pomalšie ako v prechádzajúcom mesiaci. Marcový kombinovaný PMI totiž v prípade Francúzska, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, klesol na 52,8 z 53,4 bodu vo februári.
Napriek tomu výsledky prieskumu Markit podľa Williamsona signalizujú, že tzv. kvantitatívne uvoľňovanie, teda masívny nákup dlhopisov, ktorý tento mesiac spustila Európska centrálna banka (ECB), prišiel v čase, keď ekonomika regiónu ožíva. Očakáva preto, že ešte podporí jej rast a tiež investície a nábor nových zamestnancov. Na druhej strane vývoj v Grécku a Rusku je stále zdrojom obáv a môže ohroziť zotavovanie eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy