Alibaba uľahčuje platby: Stačí sa do kamery usmiať

, South China Morning;CNBC;Roklen24 Foto: SITA

Jack Ma predstavil nový platobný systém na tohtoročnom CeBITe v nemeckom Hannoveri. Vyfotil sa mobilom a zaplatil tak hneď na mieste za archívnu známku ponúkanú na stránkach Alibaba. Aplikácia porovnala jeho fotografiu so snímkou pridruženou k užívateľskému účtu, hneď ako sa potvrdila zhoda platba sa autorizuje.

Novinka sa volá "Smile to Pay" a má uľahčiť potvrdenie totožnosti, namiesto zadávania hesla alebo iných digitálnych údajov. Ale nejde len o úsmev, technológia identifikuje črty tváre. Podľa CNBC sa Alibaba zároveň obzerá aj po iných alternatívnych biometrických systémoch ako je napríklad rozpoznávanie hlasu. Rovnako sa zaujímaj o technológie, ktoré by mohli potvrdiť identitu "skenovaním niečoho ako je napríklad tetovanie alebo domáci maznáčik."

Ešte ale treba vyriešiť mnoho bezpečnostných prvkov, ako napríklad overenie, že ide o fotku reálneho človeka, a nie ukradnutú fotografiu. Podľa South China Morning bolo totiž doterajšie úsilie aplikácie Smile to Pay na rozpoznanie tvárí sprevádzané radom chýb. Podľa správy spoločnosti Alibaba, berie firma vývoj aplikácie veľmi vážne a to by sa nemalo brať na ľahkú váhu. Keď naposledy Jack Ma na niečom usilovne pracoval, vynieslo mu to pri IPO rekordných 25 miliárd dolárov.

Žiadny termín spustenia zatiaľ stanovený nebol, ale podľa South China Morning sa spoločnosť systém Smile and Pay chystá spustiť najskôr v Číne.


Prečítajte si aj: Žiadosť o hypotéku posúdia po novom: Jednoduché obrázky odhalia vaše úverové riziko


Súvisiace články

Aktuálne správy