Afganistan a MMF sa dohodli na vybudovaní finančného systému

Afganistan spolu s predstaviteľmi Medzinárodného menového fondu (MMF) schválil plány na zvýšenie príjmov z daní, boj proti korupcii a posilnenie finančného systému. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dohoda neobsahuje finančnú pomoc, dokazuje však, že Kábul a MMF majú rovnaký názor na najdôležitejšie ciele ekonomickej politiky lepšou kontrolou rozpočtu počínajúc, prísnejším bankovým dozorom končiac.
Afganská vláda sa výrazne spolieha na zahraničnú pomoc a jeden z predstaviteľov MMF uviedol, že najnovšie plány majú zlepšiť ekonomickú stabilitu a koordinovať medzinárodnú pomoc. „Financovanie rozvoja a bezpečnostných potrieb Afganistanu si v strednodobom horizonte bude vyžadovať podstatnú finančnú pomoc zo zahraničia,“ povedal vedúci misie MMF v Kábule Paul Ross.
Mnohé afganské inštitúcie vlani zápasili s dôsledkami volebnej krízy. Problémy vyplývali aj z neistoty z dôsledkov odchodu zahraničných armád. Mnohí sa totiž obávali, že by to mohlo spôsobiť nielen ďalšie násilie, ale poskytnúť Talibanu príležitosť získať nové územia.

Súvisiace články

Aktuálne správy