Nahota už nestačí, chcú si zarobiť viac: „Podnikateľky“ sa vrhli na mobilné aplikácie

, CNN Foto: SITA

Ešte pred tým, ako sa Bridget Grey uloží spať, zarobí si 60 dolárov za hodinu vyzliekaním online. Potom, čo vypne kameru, len pár krokov od svojho počítača, otvorí si odkazovú aplikáciu Snapchat a môže pokračovať v zarábaní.

Bridget je live-cam modelka. Ako profesionálna domina hovorí, že niektorí muži potrebujú stratiť kontrolu. Takmer 21-ročná Bridget má súkromné vystúpenia na špecializovaných stránkach pomocou webkamier. Ale rovnako ako ostatné on-line aktérky, pochopila, že ak to chce robiť vo veľkom, musí rozšíriť svoju digitálnu stopu. Popularita messaging aplikácií jej dáva nové príležitosti. "Ak chcete zostať na vrchole, musíte si vytvoriť väčšiu fanúšikovskú základňu," povedala Bridget na margo rozvíjajúcich sa aplikácií. "Všetci ich postupne začnú používať."

Za posledných osem mesiacov si Bridget vytvorila profesionálne účty na Snapchat, Kik, Facebook, WhatsApp, Vıber, a Skype. Svojim približne 40 klientom účtuje mesačný paušál za komunikáciu napríklad takto: 10 dolárov za Kik, 15 dolárov za Snapchat a 20 dolárov za oba kanály. Ak si zákazníci vyžiadajú fotografie alebo videá, predáva sadu 10 snímok za extra poplatok 3 alebo 5 dolárov. "Ľudia s väčšou základňou fanúšikov si dokážu účtovať viac," dodal Bridget.

Je to sľubný vedľajší biznis, aj keď Bridget, podobne ako ďalšie on-line striptérky, tvrdí, že týmto spôsobom musia posielať menej "predajného obsahu" ako keď zákazník sleduje ich živú show. Najväčší prínos pri používaní aplikácií je, že fanúšikovia modelku spoznajú na osobnej úrovni. "Peniaze sú menej dôležité ako to, aby sa zákazníci vrátili," vysvetľuje Bridget. Takáto lojalita zmení vzťahy na oboch stranách, premení klientov na ľudí, ktorých považuje za priateľov. "Budeš ich baba navždy," a od tej doby môžu byť požitky bezhraničné.

Niektorí ľudia túžia po priateľstve, majú tak tendenciu míňať ešte oveľa viac. Konkrétny príklad má aj Bridget, keď jeden z jej "priateľov" jej ponúkol 2000 dolárov bez konkrétneho dôvodu. „Choď a kúp nejaké oblečenie, alebo čo chceš,“ popisuje mimoriadny príjem.

Byť virtuálnou priateľkou pre desiatky ľudí je ale už práca na plný úväzok. Takou je aj Mel, 19-ročné dievča, ktorú nájdete hlavne na MyGirlFund, sociálnej siete pre dospelých, ktorá platí ženám za priateľstvo a stimuláciu mužov. V minulom roku si Mel zarobila chatovaním približne 35 000 dolárov. A hoci predávala svoje fotky a videá na webových stránkach,vôbec na nich nemusela byť nahá. "Ak už raz ukážete niekomu všetko, čo by ešte tak potreboval vidieť?" pýta sa Mel.

MyGirlFund tvrdí, že zatiaľ čo živé prenosy sú na ich stránkach veľmi populárne, nie je to stratégia firmy. "Sme viac za intímne  vzťahy, ktoré tu vznikajú," povedal riaditeľ pre rozvoj podnikania Stefan Patrick z MyGirlFund pre CNN.  "Dievčatá, ktoré sú najúspešnejšie, môžu viesť konverzáciu." Najpopulárnejšie modelky si za pomoci stránky zarobili 200 – 400 000 dolárov za rok, tvrdí Patrick. Je tu istý potenciál, asi preto sú ľudia z tohto biznisu rozhodnutí zdokonaliť svoje podnikanie aj cez odkazové aplikácie.

Okrem pretŕčania sa pred kamerou pribudla nová povinnosť. Každý deň, hneď ako sa Bridget prebudí, zaželá svojim klientom dobré ráno. Potom pošle svojim 20 fanúšikom odkaz, že sa práve chystá sprchovať, a potom urobí to isté, keď už stojí pod sprchou. A nie je to len jediná platforma, musí dokázať žonglovať medzi rôznymi, preto má na telefóne nastavaný pripomienkovač, aby náhodou na niečo nezabudla. "Nie je to tak atraktívne, ako sa zdá" povedala absolventka vysokej školy, so špecializáciou na marketing.

Nové aplikácie sú nielen potenciálne výnosnejšie, ale umožňujú sexuálnym pracovníčkam v skutočnom živote mať aj ďalšie zamestnanie a byť šéfom samej sebe.

Dievčatá si nechávajú platiť za rozhovory prostredníctvom Googlu, Walletu, alebo Amazonu. Takto si dokážu nechať 100 % svojich príjmov. Platformy na stránkach pre dospelých si nechávajú aj 40 %. MyGirlFund má príjmy odstupňované. Užívateľky pri štarte musia portálu nechať 35 % zárobku a za každých 5000 dolárov je to ďalších 2,5 %. Výmenou za to dostávajú platformu, kde sa ako online profesionálky, môžu cítiť v bezpečí. Obťažovanie je nemysliteľné, taký užívateľ bude jednoducho vyhodený. Ale ak  sú online striptérky obťažované na odkazových aplikáciách, nič sa nedá robiť. Tieto aplikácie majú politiku nulovej tolerancie pre podnikanie s obsahom pre dospelých. Snapchat alebo KiK vás môže kvôli takémuto obsahu od používania aplikácie odstrihnúť. "Máme sofistikované systémy na odhalenie zneužívania a následné vypnutie účtu, ktorý by porušoval naše podmienky používania," povedal Jill Hazelbaker, viceprezident pre komunikáciu v Snapchat. "Postupujeme veľmi agresívne a aj naďalej budeme pokračovať v našom úsilí v tejto oblasti."

Hovorca Kik povedal, že aj ich aplikácia zakazuje predaj fotografií a videí. Rovnako aj účtovanie si poplatkov za komunikáciu je neprípustné. "Kik má tím, ktorý sa zameriava na odhaľovanie tohto typu obsahu, aby sme mohli poskytnúť bezpečné prostredie pre všetkých užívateľov," vyjadril sa hovorca.

Napriek rizikám si dievčatá ponúkajúce svoje služby on-line, nechávajú platiť vopred. „Technológia je v pohode, pretože sa stále vyvíja," povedala jedna z modeliek. "My, kamerové dievčatá sa im dokážeme naozaj dobre prispôsobiť. Je to ako, v skladbe od Jay-Z. Mám milión spôsobov, ako to získať, využijem ďalšiu."

Súvisiace články

Aktuálne správy