Zisky čínskych štátnych firiem oslabili

Celkový zisk čínskych štátnych spoločností za január a február medziročne klesol o 21,5 %

Zisky čínskych štátnych nefinančných firiem v období januára a februára sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížili o 21,5 %. Čiastočný dôvodom poklesu bolo oslabenie cien ropy. Informovalo o tom v piatok čínske ministerstvo financií. Tieto firmy za január a február celkovo dosiahli zisk v sume 255,66 mld. jüanov (CNY), uviedol rezort financií.

Zisky firiem, ktorých vlastníkom je ústredná čínska vláda, sa v období januára a februára zmenšili o 23,6 %. Hlavným dôvodom v ich prípade bolo zlacnenie ropy, čo výrazne smerom nadol zatlačilo zisky troch veľkých ropných spoločností, a to China National Petroleum Corp (CNPC), Sinopec Group a China National Offshore Oil Corp. Zisky firiem, ktoré sú vo vlastníctve miestnych vlád, klesli o 12,5 %.

Štátne čínske firmy podnikajúce vo výrobe elektriny, chemikálií a firmy pôsobiace v sektore energetiky evidovali v období januára a februára rast ziskov. Firmy v odvetviach petrochémie, oceliarstva a ťažby uhlia však utrpeli straty. V minulom roku zisky čínskych štátnych firiem stúpli o 3,4 %.

(1 EUR = 6,614 CNY)

Súvisiace články

Aktuálne správy