Čína sa podľa OECD môže vyhnúť prudkému spomaleniu

Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj hospodárstvo Číny v tomto roku vzrastie o 7 % a v budúcom o 6,9 %, takýto rast je podľa OECD udržateľnejší

Čína sa môže vyhnúť prudkému spomaleniu ekonomiky, ak vláda zabezpečí riadené odstránenie hospodárskych nerovnováh. Konštatovala to v piatok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Čínska ekonomika v tomto roku pravdepodobne posilní o zhruba 7 % a v roku 2016 sa zväčší o 6,9 %, keďže vláda krajiny sa znaží o pomalší ale kvalitnejší hospodársky rast, konštatovala OECD.
Šéf organizácie Ángel Gurría zároveň vyslovil predpoklad, že čínsky domáci dopyt bude dostatočne silný na to, aby zabránil deflácii. „Myslím si, že rast o 7 % je udržateľnejší,“ povedal Gurría pre Reuters. „Nerovnováhy na trhu nehnuteľností a v niektorých odvetviach ťažkého priemyslu sa začali odstraňovať a hoci riziká pretrvávajú, zdá sa, že sú zvládnuteľné,“ konštatovala OECD. Organizácia predpovedá, že čínsky export by mohol v tomto roku posilniť o 5,5 % a v budúcom roku o 6 %. „Silnejší dolár však môže negatívne vplývať na exportnú konkurencieschopnosť,“ dodala OECD.

Gurría sa v Pekingu vyjadril aj k vývoju v Európe. Konštatoval, že kontinent smeruje k rýchlejšiemu ekonomickému zotavovaniu vďaka nižším cenám ropy a nízkym úrokovým sadzbám. To podľa neho posilňuje optimizmus pri pohľade na svetovú ekonomiku. OECD zlepšila prognózu rastu eurozóny v tomto roku v porovnaní s predikciou z novembra 2014 o 0,3 percentuálneho bodu na 1,4 % a predpoveď jej rastu v budúcom roku tiež vylepšila o 0,3 percentuálneho bodu na 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy