Putin: Rozšírenie slobody pre podnikanie je najlepšou odpoveďou na sankcie

, komsomoskaja pravda Foto: SITA

Členovia kongresu Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov sú plní optimizmu. Ruský energetický sektor údajne krízu prežil. Zvyknúť si na súčasné ceny ropy sa samozrejme nedá, očakáva sa návrat k reálnej cene.

Minister financií Anton Siluanov potešil biznismenov optimistickými makroekonomickými predpoveďami. Svoj prejav na kongrese začal tým, že Rusko má negatívny vrchol v ekonomike za sebou a začína sa stabilizovať. Podľa odhadov ministerstva financií, bude hlavným ťahúňom výroby potravinárstvo a hutníctvo. „Vidíme obrat v inflácii. Počas prvej polovice marca miera inflácie predstavovala 0,5 %. Podľa našich odhadov bude ešte nižšia ako v minulom roku,“ povedal Siluanov.

Ekonomický minister pre miestny rozvoj Alexej Ulyukayev uistil, že medziročná inflácia dosiahla vrchol a bude čoskoro klesať. V budúcom roku sa podľa neho ekonomika vráti k rastu na 2-2,5 %. Ulyukayev tiež povedal, že ročný odlev kapitálu z Ruska v tomto roku bude výrazne nižší ako v minulosti, v roku 2014 dosiahol 151,5 miliárd dolárov.  

„Vystúp na cestou trvalého rastu, na prekonanie nepriaznivej ekonomickej situácie, je možné len prostredníctvom partnerstva vlády a obchodu. Bez dôvery je to nemožné,“ povedal Putin. Uviedol, že úrady poskytujú rozsiahly súbor opatrení na podporu podnikov, veľkých aj malých.

 

„Ako viete, máme vytvorený  špeciálny anti-krízový fond, jeho objem dosiahol takmer 234 miliárd rubľov,“ povedal Putin podnikateľom. „Ďalšie rozšírenie slobody pre podnikanie je najlepšia odpoveď na všetky problémy a obmedzenia. Preto budeme určite pokračovať vo vytváraní podmienok pre všetkých, ktorí sú ochotní investovať do domácej ekonomiky a priemyslu, vývoja technológií, vytváranie pracovných miest,“ povedal Putin.

Ako podnikatelia očakávali, prezident otvoril aj tému nadchádzajúcej amnestie kapitálu. „Situácia je nasledovná: prichádzajú nejaké znepokojujúce informácie z mnohých krajín, a máme dojem, že tam môžu byť pokusy, aby sa zabránilo návratu kapitálu do Ruska. To môže byť previazané s obmedzením používania kapitálu, ktorý je v zahraničných jurisdikciách. Majte na pamäti, že existuje nebezpečenstvo blokovania amnestie,“ povedal Putin. Nebolo to po prvý krát, že Putin sľúbil podnikateľom, ktorí sa spoliehajú na amnestiu, že o svoje peniaze neprídu.

Súvisiace články

Aktuálne správy