Deficit bežného účtu USA sa prehĺbil

Schodok bežného účtu platobnej bilancie krajiny v štvrtom kvartáli vzrástol na 113,5 mld. USD z úrovne 98,9 mld. USD, na ktorej bol podľa revidovaných údajov v treťom štvrťroku

Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA sa v štvrtom kvartáli výrazne prehĺbil a dosiahol najvyššiu hodnotu od roku 2012, keďže oslabil export krajiny. Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že schodok bežného účtu platobnej bilancie vzrástol na 113,5 mld. USD z úrovne 98,9 mld. USD, na ktorej bol podľa revidovaných údajov v treťom štvrťroku.

Schodok za štvrtý kvartál bol najvyšší od druhého štvrťroka 2012. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že deficit bežného účtu platobnej bilancie USA sa prehĺbi miernejšie, a to na 103,2 mld. USD. V štvrtom kvartáli vlaňajška americký export oslabil o 1,3 % na 820,9 mld. USD, čo bolo odzrkadlením slabšieho dopytu zo strany Európy a Ázie. Americký dolár počas záverečného štvrťroka vlaňajška posilnil o 6,2 %, čo vývoz tiež poškodilo. Vysoké výdavky amerických spotrebiteľov však zvýšili dovoz o 0,3 % na sumu 717,5 mld. USD.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA bol v štvrtom kvartáli na úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), čiže v pomere k HDP sa dostal najvyššie od štvrtého kvartálu 2012. V treťom štvrťroku minulého roka bol schodok bežného účtu krajiny na úrovni 2,2 % HDP.

(1 EUR = 1,0677 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy