TMF Group: Zahraničné firmy by najviac ocenili kroky k lepšej vymožiteľnosti práva

, TMF Group

Štúdia analytického centra časopisu The Economist – The Economist Intelligence Unit – konštatuje, že Slovensku a jeho bezprostredným susedom Českej republike, Maďarsku a Poľsku, sa v poslednom čase darí zlepšovať podnikateľské prostredie. Zároveň však varuje pred problémami v administratíve, striktnou reguláciou a najmä daňovým zaťažením.

Štáty strednej Európy by si mali usilovať zlepšovať podmienky pre malé a stredné firmy, ktoré sú hlavnou hnacou silou ich ekonomík. Rozprávali sme sa s Jurajom Geržénim, vedúcim EMEA regiónu v TMF Group, ktorá iniciovala spomínanú štúdiu.

The Economist Intelligence Unit konštatuje, že vysoký podiel malých a stredných podnikov v ekonomike je konkurenčnou výhodou Slovenska a štátov v regióne. Čím je podľa Vás Slovensko atraktívne pre tieto firmy?

Väčšina malých a stredných podnikov zo zahraničia prichádza kvôli globálnemu zastúpeniu na Slovensku. Potvrdzuje to aj štruktúra našich klientov. Samozrejme, firmy okrem centrálnej pozície v regióne oceňujú aj ďalšie výhody Slovenska ako vzdelanostná úroveň pracovnej sily a dostupnosť lokálnych dodávateľov v priemyselnom dodávateľskom cykle.

Rast v západnej Európe sa v poslednom čase spomalil a investori hľadajú z hľadiska odbytu nové príležitosti.  Akú perspektívu má podľa vás v tejto situácii stredná Európa?

Za situácie, kedy veľká časť Európy a globálnych trhov stále pokrivkáva za očakávaniami, sa začalo strednej Európe viditeľne dariť a aj vďaka narastajúcej ponuke úverov od bánk začali spotrebitelia viacej míňať. Stredná Európa sa stáva príťažlivou malou skupinou trhov, ktorá dokáže globálnym firmám vyvažovať iné, slabšie  trhy. Keď zoskupíte všetky trhy strednej a východnej Európy dohromady, dostanete značnú skupinu obyvateľov a škálu rôznych typov trhov a spotrebiteľských segmentov, do ktorých sa oplatí vstúpiť. Navyše v juhovýchodnej Európe sa črtajú ďalšie veľké príležitosti pre rozvoj podnikania.

Čo rozhoduje o tom, že zahraničný investor uprednostní Slovensko pred inými štátmi?

Veľké podniky sa rozhodujú prioritne podľa toho, v ktorej krajine regiónu sú pre nich najvýhodnejšie podmienky podnikania. Avšak mnoho malých a stredných podnikov túto dilemu nerieši a investuje hneď vo viacerých krajinách v regióne, pretože v nich chcú mať svoje zastúpenie. Samozrejme, podstatnú rolu v rozhodnutí hrá veľkosť trhu, kúpyschopnosť obyvateľstva, legislatíva a daňové zaťaženie. Slovensko má v tomto prípade v našom regióne veľmi silnú konkurenciu.

Ktoré prekážky podľa Vás bránia vo väčšom príleve investorov na Slovensko?

Slovensko má najvyššie daňové zaťaženie v rámci regiónu. To je fakt, ktorý potvrdila aj spomínaná štúdia. Firmy kriticky hodnotia aj zrušenie rovnej dane a zvýšenie dane právnických osôb. Špecificky zahraničné spoločnosti by najviac ocenili zníženie administratívnej záťaže a tiež kroky pre zlepšenie vymožiteľnosti práva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy