Prebytok zahraničného obchodu Švajčiarska vo februári klesol

Obchodný prebytok Švajčiarska vo februári klesol. Dôvodom bolo zníženie exportu, zatiaľ čo import vzrástol. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa federálneho colného úradu sa prebytok zahranično-obchodnej bilancie Švajčiarska vo februári 2015 znížil na 2,47 miliardy frankov (2,32 miliardy eur) z 3,41 miliardy CHF v januári. Pre porovnanie, v decembri vykázalo Švajčiarsko kladné saldo obchodnej bilancie vo výške 1,51 miliardy CHF.
Export zo Švajčiarska po očistení od sezónnych vplyvov vo februári medzimesačne klesol o 3,2 % po januárovom náraste o 0,9 %. V medziročnom porovnaní sa februárový vývoz z krajiny znížil o 3,9 %.
A zároveň hodnota importu do Švajčiarska vo februári medzimesačne vzrástla o 1,8 %, zatiaľ čo v januári ešte klesla o 2,6 %. V medziročnom porovnaní sa februárový import znížil o 2,1 %, čo miernejší pokles ako v januári, keď sa prepadol o 8,4 %.
Hodnota kľúčového exportu hodiniek sa pritom podľa údajov z tohto odvetvia vo februári znížila medziročne o 2 % na 1,7 miliardy CHF. Tento pokles čiastočne zmiernil januárový rast vývozu hodiniek, vďaka ktorému za prvé dva mesiace roka export hodiniek stúpol o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy