Nezamestnanosť v Británii sa znížila

V období novembra až januára nezamestnanosť v krajine medziročne klesla na 5,7 % z úrovne 7,2 %

Nezamestnanosť vo Veľkej Británii v trojmesačnom období novembra až januára bola na úrovni 5,7 %, čiže klesla v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom, kedy bola vo výške 7,2 %. Informoval o tom v stredu britský štatistický úrad ONS. Nezamestnanosť v krajine sa tak dostala na najnižšiu úroveň za takmer sedem rokov. Nenaplnilo sa však očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, že miera nezamestnanosti za november až január bude 5,6 %.

ONS ďalej uviedol, že počet nezamestnaných vo Veľkej Británii sa znížil o 102 tis. na 1,856 milióna. Počet nezamestnaných, ktorí si vo februári uplatňovali nárok na podporu, sa znížil o 31 tisíc. Ekonómovia predpokladali, že klesne o 30 tisíc. Podľa údajov štatistického úradu počet zamestnaných v období novembra až januára stúpol o 143 tis. ba 30,939 milióna. Zamestnanosť sa tak dostala na úroveň 73,3 %, čo je historické maximum.

Celkové priemerné týždenné zárobky v Británii vrátane odmien v januári medziročne stúpli o 1,1 %. Tempo ich rastu sa tak spomalilo, keďže v decembri sa zvýšili o 2,4 %. Priemerná týždenná mzda bez odmien v januári medziročne vzrástla o 1,6 %, čiže posilnila rovnakým tempom ako v

Súvisiace články

Aktuálne správy