Ceny v SR sa vo februári vyvíjali horšie ako priemer EÚ

V rámci celej Európskej únie cenová hladina vo februári medziročne klesla o 0,2 %, čiže jej pokles sa zmiernil v porovnaní sa januárom, kedy oslabila o 0,5 %. Na Slovensku sa medziročný pokles prehĺbil na -0,6 % z januárových -0,5 %.

Medziročný pokles cien v rámci eurozóny sa vo februári z miernil na úroveň -0,3 % z januárových -0,6 %. V rámci celej Európskej únie cenová hladina vo februári medziročne klesla o 0,2 %, čiže jej pokles sa zmiernil v porovnaní sa januárom, kedy oslabila o 0,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medzimesačne vo februári ceny v eurozóne aj celej EÚ podľa predbežných údajov stúpli o 0,6 %.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejšie medzimesačne vo februári ceny stúpli v Belgicku (2,4 %), Luxembursku (2 %) a Nemecku (1 %). Medzimesačný pokles cien evidovali Grécko a Slovensko (zhodne -0,2 %) a Litva a Poľsko (zhodne -0,1 %). Medziročne sa ceny na Slovensku vyvíjali horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ. Slovenská cenová hladina vo februári totiž oproti rovnakému mesiaci vlaňajška klesla o 0,6 %, čiže jej pokles sa prehĺbil oproti januáru, kedy bol na úrovni -0,5 %.

Medziročný pokles cien vo februári Eurostat evidoval v 20 členských krajinách EÚ. Najvýraznejšie sa ceny medziročne znížili v Grécku (-1,9 %), Bulharsku (-1,7 %) a Litve (-1,5 %). Medziročný rast cien štatistický úrad Európskej únie evidoval vo Švédsku (0,7 %), na Malte (0,6 %), v Rakúsku (0,5 %), Rumunsku (0,4 %) a v Taliansku (0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy