Logistické centrum spoločnosti Lidl má byť ohľaduplné ku krajine

Pre svoje nové logistické centrum pri Seredi by chcela spoločnosť Lidl získať medzinárodný environmentálny certifikát BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), ktorý kladie dôraz na udržateľný rozvoj a vplyv budovy na životné prostredie. Zaradilo by sa tak k šiestim objektom na Slovensku, ktoré doteraz tento prestížny certifikát získali.
Získanie certifikátu je viazané na splnenie 10 oblastí s rôznou ekologickou váhou – manažment, zdravie, energie, transport, znečistenie, inovácie a ďalšie, najviac sa pritom prizerá na prvé tri uvedené oblasti. Certifikácia je udeľovaná od roku 1990, jej vznik sa viaže k Veľkej Británii. Informoval o tom konateľ spoločnosti Ľubomír Petrík.
Pri výstavbe a prevádzke nového logistického centra sa, ako uviedol Petrík, použijú najmodernejšie technológie, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu. V celom komplexe bude inštalované LED osvetlenie, ktoré prispieva k ochrane životného prostredia vďaka svojej úspornosti a dlhšej životnosti. Chladiarenské zariadenie nebude používať syntetickú zmes, ale environmentálne oveľa zodpovednejšiu zmes na prírodnej báze. Teplo získané z chladenia sa v seredskom veľkosklade bude využívať na vykurovanie, čím klesne energetická náročnosti budovy. Ďalším ekologickým opatrením je zadržiavanie dažďovej vody na pozemku prostredníctvom systému vsakovacích nádrží. V priestore logistického centra sú projektované sadové úpravy s celkovou rozlohou takmer 2,5 hektára. V komplexe sa budú nachádzať aj nabíjacie stanice pre elektromobily.
Veľkosklad potravín Lidl v Seredi by mal podľa konateľa naplno fungovať na jar 2016. Zamestnávať bude 200 ľudí. Celková plocha centra bude 128.800 m2, z toho logistická hala bude mať 51.105 m2 a sadové úpravy budú predstavovať 23.414 m2.

Súvisiace články

Aktuálne správy