Inflácia v Taliansku vo februári posilnila

Medzimesačná februárová inflácia v krajine bola podľa metodiky EÚ vo výške 0,3 % a medziročná na úrovni 0,1 %

Medzimesačná inflácia v Taliansku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) vo februári posilnila na úroveň 0,3 % a medziročná inflácia v krajine podľa tejto metodiky bola vo výške 0,1 %. Informoval o tom v piatok taliansky štatistický úrad ISTAT, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. V januári podľa metodiky EÚ ceny v krajine medzimesačne o 2,5 % klesli a v decembri stagnovali.

Úrad zároveň smerom nahor revidoval údaje o vývoji inflácie podľa národnej metodiky. Podľa aktuálnych údajov bola talianska medzimesačná inflácia vo februári vo výške 0,4 % a medziročne celková cenová hladina o 0,1 % klesla. Predošlý odhad naznačoval, že ceny medzimesačne stúpli iba o 0,3 % a medziročne oslabili až o 0,2 %. Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny čerstvých potravín a energií, bola v Taliansku podľa národnej metodiky vo februári na úrovni O,6 %, čiže posilnila z januárových 0,3 %.

Podľa minulomesačnej prognózy talianskeho štatistického úradu ekonomika krajiny v prvom štvrťroku tohto roka dosiahne medzikvartálny rast o 0,1 %. Ak sa to potvrdí, bude to prvé posilnenie tretej najväčšej ekonomiky eurozóny od polovice roka 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy