Írska ekonomika vzrástla v roku 2014 o 4,8 %

Ekonomika Írska vzrástla minulý rok o 4,8 %, čo predstavuje 7-ročné maximum. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews, ktoré zverejnili údaje írskeho štatistického úradu.
Výsledok je najlepší spomedzi krajín Európskej únie a zároveň podstatne lepší aj oproti roku 2013, keď ekonomika Írska vzrástla o 0,8 %. Okrem toho ide o najvýraznejší rast írskeho hospodárstva od roku 2007, po ktorom nasledoval krach realitného sektora a hospodárska kríza v krajine, v dôsledku čoho muselo Írsko v roku 2010 požiadať o zahraničnú pomoc.
Podľa írskeho ministra financií Michaela Noonana je v súčasnosti írska ekonomika lepšie vybalansovaná než v minulosti, pričom dnes ju ťahajú ako export, tak aj domáci dopyt. Zároveň dodal, že vláda plánuje ďalšie opatrenia na podporu rastu a vytváranie nových pracovných miest.
Minuloročný rast ekonomiky o 4,8 % len tesne zaostal za odhadmi írskej centrálnej banky, ktorá očakávala za minulý rok rast hrubého domáceho produktu (HDP) Írska o 5,1 %. V tomto roku očakáva banka rast na úrovni 3,7 %.
Za 4. kvartál minulého roka dosiahol rast ekonomiky Írska medziročne 4,1 %, čo je rovnaké tempo rastu ako v 3. štvrťroku. Medzištvrťročne sa ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka posilnila o 0,2 % a mierne tak spomalila rast, keď v 3. kvartáli vzrástla medzištvrťročne o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy