Medziročná miera inflácie vo Francúzsku vo februári klesla

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, vo februári klesla a už druhý mesiac po sebe dosiahla záporné číslo. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík medziročná miera inflácie vo Francúzsku dosiahla vo februári -0,3 %. Ekonómovia pritom očakávali, že zostane na januárovej úrovni -0,4 %. Miera inflácie vo Francúzsku sa v úvode tohto roka prepadla do záporných čísiel prvýkrát od septembra 2009.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine znížili o 0,7 %. To je menej ako v januári, keď klesli o 1 %, ale nepríjemné prekvapenie pre analytikov, ktorí očakávali ich nárast o 0,6 %.
Francúzsky harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa vo februári medziročne znížil o 0,3 % a medzimesačne vzrástol o 0,7 %. Ekonómovia počítali s jeho medziročným poklesom o 0,4 % a medzimesačným rastom o 0,6 %.
Jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín, po dvoch mesiacoch stagnácie vo februári vzrástla medzimesačne o 0,2 % a medziročne o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy