Podľa ministerstva cesty v okrese V. Krtíš začal BBSK opravovať neskoro

Aj keď sa v týchto dňoch začali rekonštruovať cesty tretej triedy medzi obcami Sucháň a Čebovce a v Opave (okres V. Krtíš), ich správca Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nemá istotu, že mu náklady na ich obnovu niekto preplatí. Podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktoré zastrešuje implementáciu eurofondov na tento projekt, krajská samospráva nedodržala stanovené termíny.
Predmetná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku nadobudla účinnosť 1. januára 2014, pričom podľa platného záväzného časového rámca realizácie projektu bolo povinnosťou prijímateľa ukončiť realizáciu hlavnej aktivity – rekonštrukcie a modernizácie úsekov ciest II. a III. triedy vrátane rekonštrukcie a budovania dopravných subsystémov do 31. decembra 2014 a ukončenie celkovej realizácie projektu do 31. marca 2015, píše sa v stanovisku, ktoré TASR zaslal riaditeľ tlačového odboru MPRV SR Peter Hajnala. 
Ako pre TASR uviedol hovorca BBSK Vladimír Gürtler, zmluva medzi BBSK ako objednávateľom a firmou ZEDA, s.r.o., Banská Bystrica ako zhotoviteľom stavebných prác bola podpísaná 30. januára 2015. „Tomu predchádzala štandardná kontrola dokumentácie z verejného obstarávania, kde bol aj subjekt, ktorý týmto poveruje ministerstvo,“ konštatoval hovorca.
Zmluva je účinná od 3. februára 2015. Stavenisko bolo následne odovzdané zhotoviteľovi 11. februára 2015, pričom stavba by mala byť ukončená do piatich mesiacov.
Stavba je z 85 % financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 % zo štátneho rozpočtu a 5 % z vlastných zdrojov. „BBSK ako prijímateľ nemá žiadne oficiálne informácie o tom, že by zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku mala byť z nejakého dôvodu neplatná, respektíve že by projekt nemal byť financovaný v zmysle zmluvy,“ uviedol dnes v stanovisku BBSK pre TASR Gürtler.

Súvisiace články

Aktuálne správy