V košickej Barci postavia pri štvorpruhovej ceste protihlukovú stenu

Nová protihluková stena, ktorá zabráni hluku z automobilovej dopravy, vyrastie pozdĺž štvorpruhovej cesty I/50 v košickej mestskej časti Barca. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začne s jej výstavbou v apríli.
Začiatok protihlukovej bariéry na privádzači rýchlostnej cesty R4 bude na príjazde na parkovisko k motorestu Salaš Barca, končiť bude pred odbočkou na nájazd smerom do centra mesta po ulici Alejová.
„Výška protihlukovej steny tri až štyri metre a dĺžka viac ako 155 metrov zaistí, že nadmerný hluk, ktorý spôsobuje automobilová doprava obyvateľom domov na Turnianskej ulici, bude čoskoro minulosťou,“ informovala dnes NDS.
Materiálom sú drevocementové tvárnice, ktoré sa osadia na železobetónové panely. Zaujímavosťou stavby je, že časť protihlukovej steny budú tvoriť rozoberateľné panely. Toto opatrenie je podľa NDS nutné vzhľadom na blízkosť ochranného pásma vodovodu. V prípade odstraňovania havárie sa časť steny jednoducho a rýchlo rozoberie.
Celková investícia predstavuje viac ako 173.000 eur. Počas výstavby budú na existujúcej cestnej komunikácii zúžené jazdné pruhy a znížená rýchlosť. „Pracovný priestor bude na krajnici cesty. Predpokladaný termín ukončenia stavby je jún tohto roka,“ informovala spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy