Prevádzkový zisk automobilky MAN vlani vzrástol o 24 %

Nemecký výrobca nákladných automobilov MAN, ktorý patrí koncernu Volkswagen, dosiahol vlani nárast prevádzkového zisku, hoci jeho tržby klesli. V tomto roku očakáva automobilka vďaka redukcii nákladov stabilné príjmy aj napriek recesii v Brazílii a Rusku a spomaleniu čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Zisk tretieho najväčšieho svetového výrobcu komerčných vozidiel pred úrokmi a zdanením (EBIT) vzrástol vlani medziročne o 24 % na 384 miliónov eur. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí automobilke predpovedali EBIT v priemere 379,5 milióna eur.
Tržby spoločnosti však v minulom roku klesli o 10 % na 14,3 miliardy eur z predvlaňajších 15,9 miliardy eur. Z toho tržby v Latinskej Amerike sa znížili až o 24 % na 2,3 miliardy eur. Na príčine bol jednak slabší odbyt a tiež nepriaznivé menové kurzy, ktoré skresali príjmy firmy z tohto kontinentu.
Divízia nákladných áut a autobusov MAN Truck & Bus dosiahla minulý rok tržby 8,4 miliardy eur, čo je o 9 % menej ako v roku 2013. A tržby divízie MAN Diesel & Turbo sa znížili na 3,3 miliardy eur z 3,4 miliardy eur v roku 2013.
Hodnota objednávok celej spoločnosti v minulom roku klesla o 5 % na 15,3 miliardy eur.
V tomto roku očakáva MAN tržby aj prevádzkový zisk zhruba na rovnakej úrovni ako vlani.

Súvisiace články

Aktuálne správy