Informačná vojna: Británia môže zverejniť Putinovo finančné tajomstvo

, businessinsider;ČTK Foto: SITA

Británia môže odhaliť tajomstvo ohľadom financovania ruskej vládnucej elity ako súčasť informačnej vojny proti Putinovho režimu, uviedlo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

Za zaujímavú považuje britský minister zahraničia Philip Hammond myšlienku propagácie bohatstva kruhu blízkeho ruskému prezidentovi, ako súčasť reakcie na prebiehajúce invázie do východnej Ukrajiny. Podľa ministra zahraničia Putin rýchlo modernizuje svoje ozbrojené sily. Varoval, že Rusko sa snaží destabilizovať východnú Európu, čo predstavuje "najväčšiu hrozbu" pre britskú národnú  bezpečnosť.

David Cameron opakovane povedal, že dvere sú otvorené pre normalizáciu vzťahov s Ruskom, ak ukončí útok na Ukrajinu. Britskí diplomati v Rusku a na Ukrajine odfotili ťažkú ruskú vojenskú techniku, ako súčasť informačnej vojny, s dôrazom na úlohu Kremľa v konflikte.

EÚ zmrazila majetok a zakázala vstup pre 151 ruských a ukrajinských občanov a 37 spoločností považovaných za spoluvinníkov pri zabratí Krymu a invázii na východnú Ukrajinu.

Majetok ľudí z kruhov blízkych Putinovy je netransparentný, ale nepochybne jeho hodnota prestavuje desiatky miliárd dolárov na offshore účtoch a v podobe nehnuteľností v Londýne a New Yorku. Mnoho z jeho najbližších spolupracovníkov zbohatlo počas chaotických masových privatizácií štátneho majetku v priebehu roka 1990.

Vladimir Jakunin je šéfom ruských železníc, najväčšieho zamestnávateľa v krajine, od roku 2005. Bol súčasťou Putinovho St. Petersburg okruhu od roku 1990. Sprevádzal Putina na návštevách v zahraničí a mal na starosti výstavbu počas zimných olympijských hier v Soči. Jeho majetok známy nie je, oficiálny plat má 15 miliónov dolárov.

Gennady Timčenko je zakladateľom Gunvor, so sídlom vo Švajčiarsku. Obchodník s ropou predal svoj podiel tesne predtým, než sa dostal do hľadáčika amerických sankcií. Jeho čisté imanie by podľa predpokladov časopisu Forbes malo dosiahnuť 14,5 miliardy dolárov. Spoločnosť dôrazne popiera, že sa jej týkajú zahraničné sankcie.

Juri Kovalčuk, považovaný za jedného z Putinových "pokladníkov". Je najväčším akcionárom banky Rossija, ktorú USA nazýva "bankou pre vedúcich úradníkov" z Ruska. Je členom Ozera Dača, komunity, ktorá obýva okolie jazera spolu s Putinom a jeho spojencami. Kovalčukov majetok je odhadovaný na 1,4 miliardy dolárov. Nachádza sa na zozname osôb postihnutých sankciami USA a EÚ.

Arkady Rotenburg je Putinov starý partner z juda. Spolu s bratom Borisom sú zainteresovaní v transporte plynu, stavebníctve aj bankovníctve, či cestnej premávke.  Angažujú sa ja v športe, okrem postov prezidentov hokejových a futbalových klubov Dynama Moskva, dostali miliardy dolárov za zmluvy počas Olympijských hier v Soči. Ich osobné bohatstvo s blíži k 2,5 miliardám dolárov.

Igor Sečin je prezidentom Rosnefť, štátnej ropnej spoločnosti, a bývalý podpredseda vlády. Jeho plat dosiahol vlani  50 miliónov dolárov. Je jedným z najvplyvnejších osobností v administratíve, a hovorí sa, že ho s Putinom spájajú "ekonomické záujmy".

Oficiálne vyhlásenie o Putinovom majetku vyvoláva len úškrn ta tvári. Ročný plat vo výške 150 000 eur, byt a tri autá. Môže byť dôvod "zaujímavé" finančné zázemie ľudí blízkych Putinovi zverejniť? Podľa britskej vlády, možno áno. "Keď hovoríme o tom, aké ďalšie kroky môžeme prijať, aby sa zvýšil tlak na Rusko, nemôžeme obísť strategickú komunikáciu: ako môžeme poslať správu ruskému ľudu, že Rusko sa snaží ovplyvňovať to, čo sa tu vlastne deje?"

Cameron navrhol navýšiť rozpočet BBC, aby viac vysielali v ruskom a ukrajinskom jazyku a dokázali tak čeliť ruskej televíznej propagande. Putin sa domnieva, že rozpad ZSSR bol ponížením, obviňuje Západ, že sa snaží Rusko vyprovokovať na vpád do Ukrajiny. "V prípade Ruska, sme sa dve desaťročia od konca studenej vojny, my aj naši spojenci snažili dostať nášho starého protivníka do medzinárodného systému založeného na určitých pravidlách. Pracovali sme v duchu otvorenosti, veľkorysosti a partnerstva s cieľom pomôcť Rusku zaujať svoje právoplatné miesto, ako prispievať ku globálnej stabilite a poriadku. Teraz musíme pripustiť, že tieto snahy boli odmietnuté. Teraz zápasíme s ruským vodcom nie na úsilí za vstup do medzinárodného systému založeného na pravidlách s ktorými sa  udržiava mier medzi národmi, ale na rozvracaní tohto systému," povedal Hammond.

Európska únia chce mať do leta vymyslené, ako podporou "slobody médií a hodnôt EÚ" čeliť pokračujúcej ruskej dezinformačnej kampani v súvislosti s krízou na Ukrajine. Vyplýva to z návrhu záverov blížiaceho sa európskeho summitu. Na prípravu akčného plánu by mali dať prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej čas do júna.

Na nebezpečenstvo ruskej propagandy upozorňovali v minulých mesiacoch aj Poľsko a pobaltské krajiny, ktoré majú výrazné percento rusky hovoriacich obyvateľov. Už v januári o problematike hovorili na svojej schôdzke ministri zahraničia únie. Terajšia predsednícka krajina, teda Lotyšsko, a ďalšie v minulosti zmieňovali potrebu vzniku ruskojazyčnej televízie.

Diplomati však zdôrazňujú, že na propagandu z východu nemôže Európa odpovedať propagandou vlastnou, a že správnou cestou je naopak snaha ponúknuť ruskojazyčné verejnosti kvalitné informácie.

Ruská provládne či priamo Kremľom ovládané médiá už mesiace ponúkajú vlastnú interpretáciu súčasného vývoja medzi Ruskom a Západom, predovšetkým v súvislosti s ukrajinskou krízou. Ich rétoriku o kyjevskej fašistickej vláde, ktorá utláča a vraždia ruskojazyčné obyvateľstvo na východe vlastnej krajiny, o vine Spojených štátov a Európskej únie na rozpútanie konfliktu a o snahe dekadentného Západu zlikvidovať rastúcu ruskú silu preberajú nielen účastníci internetových diskusií, ale aj niektoré časti európskeho politického spektra.

Podobne vývoj prezentuje aj televízny kanál RT (predtým Russia Today), ktorý vysiela v angličtine a ktorý sa už napríklad v Británii dostal do sporu s tamojším televíznym regulátorom kvôli nevyváženosti vysielania.

"Ak v najbližších dňoch nenastanú veľké zmeny, predpokladám, že status quo bude pokračovať tiež, ak sa podoby sankcií týka," pripustil dnes pred novinármi dobre informovaný diplomat z významnej únijnej krajiny. Pripomenul však tiež, že európska diplomatická služba už dostala za úlohu mať pripravené varianty zmien sankcií, ak by na úrovni premiérov a prezidentov padlo príslušné politické rozhodnutie.

Súvisiace články

Aktuálne správy