Pripravte sa na paritu eura voči doláru, čo najrýchlejšie

, CNBC Foto: SITA

Euro voči doláru padlo na 12 ročné minimum, analytici sa domnievajú, že parita eura voči doláru sa dosiahne už čoskoro. A jednotná mena by mohla oslabovať ešte ďalej.

Nové eurá zaplavili trh a poslali menu pod 1,1000 dolára prvýkrát od septembra 2003. Euro odvtedy ďalej slabne, v rannom obchodovaní v stredu uviazlo okolo 1,0692 dolára. Analytici sa zhodnú v tom, že to nebude trvať dlho a euro dosiahne paritu s dolárom, ale môže poklesnúť aj pod hranicu 1: 1 voči  americkej mene.

"Myslím, že mierime smerom k rovnosti, a to je logický záver," tvrdí David Zahn z Fixed Income Franklin Templeton, pre CNBC. "Pôvodne som si myslel, že to bude budúci rok, ale pri tejto rýchlosti sa zdá, že sa tak stane oveľa skôr." Ale podľa neho by ECB nemala byť znepokojená tempom poklesu.

Michael Hewson, hlavný analytik trhu u CMC Markets, povedal, že jednotná mena by sa mala potenciálne posunúť ešte nižšie. "Len málo ľudí si dokázalo predstaviť vlani v máji, keď bola eurodolár tesne pod 1,4, že takmer o 10 mesiacov sa mena posunie takmer o 35 percent a bude sa obchodovať tesne okolo 1,0700 s potenciálom padať ešte nižšie," povedal pre CNBC. "Ďalší cieľ leží na 1,0500, dosiahnutý v marci roku 2003, a potom môžeme čakať menší nárast od parity."

"Pohyb, ktorého sme svedkami, je vlastne odrazom intenzity QE a to núti ľudí, aby si uvedomili, že sú  vlastníkmi príliš veľa aktív v eurách," povedal Sebastien Galmi, senior menový stratég Societe Generale. Podľa jeho predpokladov sa dosiahne parity s dolárom za pár týždňov. Avšak, Galmi varoval, že je to "veľmi zriedkavý prípad, že trh hneď na začiatku roka naberie správny smer a nepopáli sa v niektorom bode."

Slabé euro je v zásade pozitívne pre boj eurozóny s defláciou. Podporuje vývoz z regiónu, ktorý sa stáva na svetovom trhu lacnejší. Naopak, posilňovanie dolára znepokojuje amerických exportérov, ich výrobky sú tým pádom na zahraničných trhoch drahšie.

Nákupný program EU v hodnote bilión eur by mal podľa predpokladov spôsobiť, že sa výnosy štátneho dlhu eurozóny budú rekordne nízko a ceny porastú. To by malo viesť investorov hľadať vyššie výnosy inde. Stratégovia z Deutsche Bank varovali, že odliv kapitálu z eurozóny by mohol byť väčší, než predpokladalo ECB, čo vyvolá väčší tlak na euro. "Obrovský prebytok bežného účtu eurozóny sa odzrkadľuje vo veľmi veľkom objeme prebytočných úspor, ktoré … v kombinácii s kvantitatívnym uvoľňovaním a negatívnymi sadzbami povedie k rozsiahlemu odlivu kapitálu z Európy spôsobujúcemu kolaps eura a mimoriadnym prepadom výnosov globálnych dlhopisov," tvrdia stratégovia Deutsche Bank George Saravelos a Robin Winkler. "Čím väčšie európske odlivy, o to viac môže euro oslabiť a tým nižšie môžeme očakávať výnosy globálnych dlhopisov," dodali. "Teraz predvídame pohyb až na 1,00 do konca roka, 90 centov do roku 2016 a nový cyklus s minimom 85 centov do roku 2017."

Saravelos a Winkler varujú, že "Európa bude aj naďalej hlavným zdrojom globálnych nerovnováh počas zvyšku tohto desaťročia."

Súvisiace články

Aktuálne správy