Tempo rastu poľskej ekonomiky sa tento rok mierne zrýchli na 3,4 %

Poľské ministerstvo hospodárstva predpovedá, že tempo rastu domácej ekonomiky sa tento rok mierne zrýchli. Vo svojej prognóze odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) Poľska v roku 2015 stúpne o 3,4 % po vlaňajšom zvýšení o 3,3 %. Informovala o tom agentúra PAP.
„Domáci dopyt bude naďalej hnacím motorom hospodárskeho rastu, zatiaľ čo zahraničný dopyt bude závisieť od oživenia ekonomík v Európe,“ uviedli v hodnotiacej správe analytici ministerstva hospodárstva.
Očakávajú tiež, že výkon poľského priemyslu tento rok stúpne o 3,7 %, pričom produkcia stavebného sektora sa zvýši o 1,5 %.
Solídny rast ekonomiky by mal viesť k zníženiu nezamestnanosti. Minister práce Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v tejto súvislosti vyhlásil, že ak bude ekonomika pokračovať v doterajšom tempe rastu, miera nezamestnanosti by do konca roka mohla dosiahnuť jednociferné číslo, teda mohla by klesnúť pod hranicu 10 %. Na konci minulého roka 2014 dosiahla miera nezamestnanosti v susednej krajine 10,8 %.
Najväčšie riziko pre poľskú ekonomiku tak predstavuje vývoj za jeho východnými hranicami, na Ukrajine a v Rusku, a to z hľadiska exportu.

Súvisiace články

Aktuálne správy