Len čo sa rozbehli rotačky, euro padlo na kolená

, novinky Foto: SITA

Americký dolár výrazne posilňuje voči euru a je voči európskej mene najsilnejší za takmer 12 rokov. Kvôli slabšiemu rastu eurozóny, problémom Grécka aj menovému uvoľňovaniu ECB by ešte tento rok mohol byť kurz dolára a eura jedna k jednej. Vyplýva to z odhadov veľkých bánk aj analytikov.

Citibank vo svojej analýze vývoja mien predpokladá, že dolár voči euru dosiahne paritu jedna ku jednej v horizonte šiestich mesiacov až jedného roka. Goldman Sachs v januári predpovedali dosiahnutie tejto hranice až v roku 2016, oslabovanie eura voči doláru ale medzitým výrazne zrýchlilo. Kým banka predpokladala prelomenie kurzu 1,08 USD / EUR až koncom tohto roka, stalo sa tak už teraz. V utorok sa euro voči americkému doláru po prvýkrát za takmer 12 rokov prepadlo k hranici 1,07 USD. V roku 2008 sa pritom za euro platilo 1,60 dolára. Hodnota mien bola naposledy vyrovnaná v roku 2002.

Euro navyše znovu začínajú oslabovať obavy týkajúce silne zadlženého Grécka. "Grécko predstavuje divokú kartu," povedal agentúre Reuters analytik Ian Stannard z banky Morgan Stanley. Grécko má v stredu rokovať s veriteľmi o podrobnostiach reforiem, na základe ktorých mu bol o štyri mesiace predĺžený záchranný program. Podľa serveru BBC ale zatiaľ predložilo len veľmi všeobecné body a šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem Grécko vyzval, aby "prestalo márniť čas".

Euro si voči americkému doláru od konca minulého roka pripísalo výrazné straty. Pokiaľ bude tento trend naďalej pokračovať podobným tempom ako na začiatku roka, mnohé banky prikročia k výraznej úprave odhadov ohľadom parity.

Ako oznámil Mario Draghi, Európska centrálna banka začala v pondelok  masívne nákupy štátnych dlhopisov za novo natlačené eurá s cieľom podporiť rast eurozóny. Naopak americká centrálna banka Fed program nákupov vlani ukončila a teraz zvažuje úrokové sadzby pomaly zvyšovať. To by dolár  ďalej posilnilo. Kedy a či vôbec k zvýšeniu úrokov FED pristúpi, majú rozhodnúť aktuálne štatistiky o vývoji americkej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy