Poplatok za platbu kartou klesne, europoslanci odklepli strop

, ČTK Foto: SITA

Európsky parlament dnes schválil legislatívu obmedzujúcu poplatky, ktoré banky účtujú obchodníkom za platby kartou. Pre platby debetnými kartami bude strop po novom 0,2 percenta z platenej sumy, pre transakcie kreditnými kartami 0,3 percenta.

Nový limity budú platiť tak pre cezhraničné ako aj domáce platby kartou. Obmedzenie poplatkov má podľa výpočtov Európskej komisie priniesť ročnú úsporu 730 miliónov eur na strane spotrebiteľov a šesť miliárd eur na strane obchodníkov. Vydavatelia kariet ale varujú, že na novej regulácii zarobia len obchodníci.

"Reguláciu tvrdo presadzovali maloobchodníci, preto ich teraz vyzývame, aby skutočne úspory preniesli na zákazníkov. Predchádzajúce skúsenosti z krajín ako Austrália alebo Spojené štáty však ukazujú, že k zníženiu cien nedošlo. Naopak prax ukázala, že na reguláciu doplatili spotrebitelia, pretože došlo ku zvýšenie nákladov na karty," povedal František Jungr manažér pre regionálny rozvoj spoločnosti Visa Europe.

Poplatok účtuje banka obchodníka banke majiteľa karty. Oficiálnym zmyslom týchto medzibankových poplatkov je podeliť sa o náklady na transakciu a o riziká spojené s platbou. Výšku určujú spoločne banky a spoločnosti vydávajúce karty, ako je Visa alebo MasterCard. Podľa Európskej komisie, ktorá návrh na obmedzenie poplatkov predložila v roku 2013, ale banka obchodníka prenáša výmenný poplatok na neho v podobe poplatkov. Obchodník to potom premietne do ceny tovaru alebo služby, bez toho aby si toho boli zákazníci vedomí.

Odporcovia regulácie, teda predovšetkým práve vydavatelia kariet, tvrdia, že je lepšie všetko nechať na voľnej ruke trhu. Banky vraj nakoniec rovnako prenesú straty po znížení poplatkov na obchodníkov a majiteľov kariet, a to zvýšením ročného poplatku za používanie karty. Vydavateľ platobných kariet MasterCard už vlani v septembri prehral boj s Európskou úniou kvôli zákazu cezhraničných poplatkov pri platbách kartami tejto značky. Súdny dvor EÚ v odvolacom konaní potvrdil predchádzajúce rozhodnutie Európskej komisie, že mnohostranne dohodnuté výmenné poplatky v systéme MasterCard porušujú hospodársku súťaž. Európska únia má teda právo ich zakázať.

Norma tiež poskytovateľom platobných kariet nariaďuje, aby mal spotrebiteľ možnosť mať na svojej karte dve alebo viac rôznych značiek platobných spoločností. Banky by tak v budúcnosti na želanie klientov mali vydávať karty napríklad s logom Visa aj MasterCard. "S dostatočným časovým predstihom pred podpisom zmluvy dodá poskytovateľ platobných služieb spotrebiteľovi jasné a objektívne informácie o všetkých dostupných značkách platobných schém aj o ich charakteristických rysoch, vrátane rozsahu funkcií, nákladov a bezpečnosti," stanovuje okrem iného legislatíva.

Príjemcovia platieb, teda obchodníci, musia mať možnosť inštalovať v zariadení používanom v predajnom mieste automatické mechanizmy, ktoré prioritne zvolia konkrétnu značku alebo aplikáciu. Príjemcovia platieb ale nesmú platiteľom brániť v tom, aby si zvolili inú voľbu, než je automatická prioritná voľba, ktorú si príjemca nastavil vo svojom zariadení.

Súvisiace články

Aktuálne správy