Grécko začne technické rokovania s veriteľmi v stredu

Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny v pondelok uviedol, že technické rokovania sa uskutočnia v Bruseli, experti však budú pracovať paralelne s tímami z troch inštitúcií v Aténach.

Finanční experti z Grécka otvoria v stredu technické rozhovory s EÚ, Európskou centrálnou bankou a Medzinárodným menovým fondom. Informovali o tom európski ministri financií, ktorí v pondelok o Grécku rokovali. Podľa Jeroena Dijsselbloema, šéfa skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup), sa rokujúce strany dohodli na kompromise, podľa ktorého rozhovory v stredu odštartujú v Bruseli a nie v Aténach, ako bolo doposiaľ obvyklé. Tieto rokovania však budú podporovať medzinárodné tímy v Aténach, ktoré budú zbierať a overovať informácie.

Nová grécka vláda chce voličom ukázať, že dodržuje sľub, že nebude rokovať s trojkou medzinárodných veriteľov. Snaží sa teda vyhnúť rokovaniam s trojkou na vlastnom území. Predstavitelia EÚ však hovoria, že je nepraktické hodnotiť detaily stavu gréckej ekonomiky a vládnych financií z iného miesta než z Atén.

Súvisiace články

Aktuálne správy