Za čo budeme nakupovať, keď sa zmocníme vesmíru?

, qz Foto: SITA;YT

Vesmírny cestovný ruch je nákladná záležitosť. Virgin Galactic nalial stovky miliónov dolárov do komerčného vesmírneho programu, nečudo, že letenka vyjde poriadne draho. Samozrejme, zaplatiť za ňu budete musieť v dolároch. Prípadne v inej pozemskej mene. Ale povedzme, že sa časom vesmírna turistika sprístupní širokej verejnosti. Čo budeme používať ako peniaze vo vesmíre?

Aj tí, čo ani nechcú letieť do vesmíru, majú zopár zaujímavých nápadov, čo by mohlo fungovať v budúcnosti, ako vesmírna mena.

Prapôvodná myšlienka je, že by sme mohli aj naďalej používať pozemské peniaze, pretože tých je v obehu veľa. Racionálne vysvetlenie vzhľadom k tomu, že by spočiatku mohlo byť ťažké tlačiť peniaze a raziť mince vo vesmíre. Namiesto toho ich tam môžeme dopraviť, umiestniť na obežnej dráhe v ponmocou nejakých bankomatov tak, aby sa k nim dostali turisti aj obchodníci. Ale vedci tvrdia, že peniaze vyrobené na Zemi, by v takomto prípade nebola žiadna výhra. Ostré hrany papierových bankoviek a vysoká hmotnosť kovových mincí by mohli predstavovať bezpečnostné riziko pre vesmírnych turistov, mohli by poškodiť ich ochranné obleky. Ani kreditné karty by nemuseli fungovať, pretože žiarenie by poškodzovalo magnetické prúžky, ktoré ukladajú informácie o platbe. Do úvahy tak prichádza čipové riešenie, existuje ale množstvo oveľa lepších riešení. Tu je niekoľko z nich.

QUID
V roku 2007, devízová ​​spoločnosť Travelex vyhlásila, že sa jej podarilo pripraviť vesmírnu menu známu ako "Kvázi univerzálna intergalaktická denominácia" v skratke QUID. Bol to z veľkej časti marketingový trik, ale ako maketa nám aspoň pomôže predstaviť si, ako by taká vesmírna mena mohla vyzerať. Išlo by o čip s pekne zaoblenými hranami. QUID mal tvar disku, v strede sa menili farby aj kódy, aby sa predišlo falšovaniu. Dôležité je, že nemá ostré hrany a dobre sa s nimi manipuluje. Vyrobený mal byť z kozmického polyméru, materiálu často používanom v kozme pre svoju trvanlivosť a všestrannosť.Tu na Zemi tento materiál poznáme skôr ako teflon, odolnolný voči vysokým teplotám aj žieravinám. Obchodníkov by iste potešilo, s akou ľahkosťou dokážu QUID vykĺznuť z vrecák spotrebiteľov. Návrh zahŕňal  osem planét obiehajúcich okolo Slnka, s poradovým číslom. Pri uvedení sa hovorilo o výmennom kurze 8,68 eura za jeden QUID.

Nový raritný kov
Ako sme mohli vidieť v Star Wars, časom prevládne mena " Galactic Credit Standard", ktorá bude pod kontrolou Intergalaktického Business klanu (IGBC). Kredit zaistí materiál nájdený v mesiaci. Aj v tejto ďalekej galaxii bude komodita neoddeliteľnou súčasťou menového systému. V niektorých ďalších oblastiach galaxie sa bude ako mena používať iný materiál, známy ako Latinum. Tak ako budú  ľudia cestovať naprieč vesmírom, budú objavovať nové vzácne materiály, ktoré môžu fungovať ako nový typ meny. Podobne ako sa dostalo na Zemi do obehu zlato, prostredníctvom rôznych baníckych spoločností. A ak si myslíte, že je to šialené, aby sme brali takéto sci-fi vážne, pripomeňme, že prvá zmienka o kreditnej karte sa objavila v knihe Edwarda Bellamyho Pohľad späť 2000-1887, vydanej v 19. storočí. Ide o príbeh muža, ktorý zaspí a prebudí o sto rokov neskôr.

Problémy s distribúciou
Pri úvahách o vesmírnej mene je najdôležitejší faktor času. Tu na Zemi, sme zvyknutí na rýchle a jednoduché transakcie. Stačí priložiť kartu a dovidenia. Ale vo vesmíre sa otvára úplne iná dimenzia. Zrazu musia informácie prekonať oveľa väčšie vzdialenosti, vyslanie signálov z Venuše na Zem je niečo iné ako z Vietnamu do Anglicka. To je ten pravý dôvod prečo má zmysel používať ako peniaze hmotné komodity, napríklad spomínaný nový vzácny kov. Ak by sme chceli mať rýchle digitálne transakcie, spisovateľ Brian Dodson hovorí, že budeme musieť postaviť distribučnú sieť naprieč galaxiou. Inými slovami, museli by sme mať servery alebo reléové stanice na rôznych planétach, či  mesiacoch po celom vesmíre, aby sme predišli oneskoreniu pri prenosoch informácií. Takáto distribučná sieť by dokázala overiť transakcie podobne, ako to dnes robí Bitcoin blockchain. Dodson má dokonca schému, ako by distribučná sieť z internetu mohla vyzerať vo vesmíre. Ale ani v takomto prípade nie je jasné, ako rýchlo by mohli byť informácie spracované, alebo kto by zaplatil horibilné sumy za vybudovanie takejto siete.

Tu na Zemi, meny reprezentujú národy a spoločnosti, v ktorých sú vytvorené, s odkazom na to, kto sme a odkiaľ pochádzame. V skutočnosti, vytvorenie cirkulujúcej vesmírnej meny je už roky len v štádiu zrodu. Avšak, ak by sme všetci platili v jednej spoločnej intergalaktickej mene, mohlo by nám to pomôcť prehliadať štátne hranice, ktoré nás kedysi rozdeľovali. Okrem toho by jednotná vesmírna mena mohla pomôcť v menových vojnách, ale to sme už späť pri tých bežných banálnych pozemských problémoch, ktoré prináša monetárna politika centrálnych bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy