Zoznam gréckych reforiem zďaleka nie je kompletný

Vyhlásil to Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov financií eurozóny s tým, že očakáva ďalšie opatrenia

Zoznam reforiem, ktorý minulý týždeň navrhlo Grécko, aby získalo podporu veriteľov, zďaleka nie je kompletný. Vyhlásil to Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup). Podľa jeho slov je grécky návrh seriózny, nie však dostatočný. Podľa Dijsselbloema Grécko predložilo šesť návrhov, očakáva sa však viac. "Tých šesť je len prvých šesť. Vôbec sa nebudú akceptovať ako náhrada za 30 % opatrení, ktoré chcú vymeniť,“ povedal v nedeľu Dijsselbloem. Narážal pritom na plány novej vlády, ktorá chce vymeniť niektoré rozpočtové konsolidačné opatrenia, ktoré dohodla predchádzajúca vláda, za iné reformy.

 

Grécko je pod časovým tlakom, pretože sa očakáva, že krajine by sa mohli minúť finančné prostriedky ešte tento mesiac. Ak sa Grécku podarí dohodnúť s veriteľmi na reformách, krajina získa prístup sume k 1,8 mld. eur, ktorú bude mať Grécko k dispozícii v rámci aktuálneho programu pomoci v hodnote 240 mld. eur.

List z Grécka obsahujúci reformné kroky sám o sebe nestačí ani podľa viceprezidenta Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa. Uviedol to v nedeľu. Podľa jeho slov list sám o sebe veľa nemení. Zároveň uviedol, že kľúčové bude zavedenie reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy