ECB spúšťa program kvantitatívneho uvoľňovania nákupom nemeckých dlhopisov: Ako hlboko môže euro klesnúť?

, WisdomTree;CNBC Foto: SITA

Úrokové sadzby sú už nízke aj vo väčšine krajín eurozóny. Talianske a španielske výnosy 10 ročných dlhopisov sú nižšie ako porovnateľné americké výnosy, hoci ešte v roku 2012, počas eurokrízy, boli o 400 až 500 bázických bodov vyššie.

Profesor Jeremy Siegel a menový stratég Marc Chandler z Brown Brothers Harriman, najstaršej a najväčšej privátnej banky v USA veria, že QE Európskej centrálnej banky bude mať dopad hlavne na kurz eura. Pre Američanov bude výhodnejšie ísť na dovolenku do Grécka ako do oblasti Karibiku, slabé euro tak môže stimulovať napríklad cestovný ruch mnohých problémových krajín.

Chandler si myslí, že v druhej polovici roka 2016 euro zažije pokles až na 0,85 EUR / USD. Rozdiel medzi politikami Fedu a ECB nebude platiť týždne alebo mesiace, ale niekoľko rokov. ECB na poslednom zasadnutí potvrdila zámer pokračovať vo svojich krokoch minimálne do septembra 2016. Zdá sa, že bude politiku uvoľňovať, zatiaľ čo Fed stále hovorí o uťahovaní, kedy presne s ním ale začne,  zatiaľ nikto nevie, údaje z americkej ekonomiky ale hovoria o lete 2015. Rast hodnoty dolára môže uľahčiť Fedu sprísňovanie menovej politiky, možno USA teda ani nečaká nejaké agresívne uťahovanie kohútov.

Dnes ECB spúšťa QE nákupom nemeckých dlhopisov. Nemecko podľa Siegela nekládlo veľký odpor, prezident ECB Draghi sa môže odvolávať na relatívny úspech podobného programu v Spojených štátoch. V USA vlani vznikli 3 milióny pracovných miest a Spojené štáty disponovali najsilnejšou ekonomikou medzi vyspelými krajinami. Eurozóna nevytvorila za posledné tri roky prakticky žiadne pracovné miesta.

Draghi, bývalý šéf Fedu Ben Bernanke a rovnako aj Siegel, absolvovali ekonomický tréning na MIT, ktorého súčasťou bolo poučenie, že centrálna banka musí byť aktívna a podnikať agresívne kroky, keď je výkon ekonomiky nepriaznivý.

Hneď ako minulý štvrtok Draghi oznámil dátum štartu QE,  výnosy z dlhopisov v celej Európe začali padať, dnes sú výnosy rekordne nízke, dokonca prešli aj do záporných hodnôt. V pondelok sa nemecké bondy pohybovali na úrovni 0,386 percenta, zatiaľ čo talianske a španielske výnosy boli stlačené na zhruba 1,3 percenta. Michael Gallagher z nezávislej výskumnej organizácie IDEAglobal, sa domnieva, že tento krok by mohol byť len krátkodobý. "O šesť mesiacov už budú európske výnosy vyššie," povedal pre CNBC. Naopak Peter Chatwell, stratég z Mizuho International predpovedá, že výnosy 10 ročné dlhopisy budú v jadre európskej únie klesať až do leta. "Investori, ktorí môžu obchodovať v krátkodobom horizonte by mali nakupovať práve tu," povedal.

Gallagher povedal pre CNBC, že od nákupu európskych dlhopisov očakáva, že sa postará o vyššie ceny. QE pomohla v pohybe hore aj v prípade amerických pokladničných výnosov, podobný scenár podľa neho čaká aj eurozónu. Dodal, že výnosy v Španielsku a Taliansku by mohli pravdepodobne stúpať rýchlejšie.

Podľa obchodníkov, ktorých citujú agentúry Bloomberg či Reuters, dlhopisy v rámci takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky nakupujú v rámci Eurosystému napríklad centrálne banky Nemecka, Francúzska a Belgicka. Nemecká centrálna banka spustenie nákupov potvrdila. "Na trhu sme od rána," uviedol jej hovorca.

Potlačenie výnosov znamená, že krajiny eurozóny môžu financovať svoje dlhy za nižšie ceny, čo pomáha pri procese obnovy. Znamená to tiež, že investori sa tlačia do rizikovejších oblastí trhu,čo by mohlo stimulovať nové pôžičky a ekonomický rast.Sme ale svedkami menovej vojny? Chandler si to nemyslí. „Ukrajina, Rusko a Venezuela majú jedny z najslabších mien sveta, ale žiadnu údajnú menovú vojnu tým nevyhrávajú,“ komentuje sen talianskeho premiéra Renziho, že euro dosiahne paritu s americkým dolárom. „Euro už veľmi spadlo od Draghiho vyhlásenia z apríla 2014, že "posilňujúce euro vytvára deflačné tendencie". Pôsobí to ale tak, ako keby rozhodujúci pohyb EUR / USD iba začínal.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy