Srbsko očakáva pokles cien ruského plynu

Cena zemného plynu z Ruska by mala v treťom kvartáli bez započítania tranzitných nákladov klesnúť na 220 USD z úrovne 380 USD za tisíc kubických metrov v závere vlaňajška

Srbsko očakáva v druhom a treťom štvrťroku tohto roka ďalší pokles cien ruského zemného plynu. Informoval o tom v piatok srbský plynárenský monopol Srbijagas. Od januára do marca cena za tisíc metrov kubických bez započítania tranzitných nákladov klesla na 340 USD z úrovne 380 USD v závere vlaňajška, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Dušan Bajatovič. V druhom kvartáli podľa neho Srbsko očakáva cenu 270 USD a v treťom štvrťroku 220 USD za tisíc metrov kubických.

Zhruba 82 % spotreby zemného plynu Srbsku zabezpečujú dodávky z Ruska cez Ukrajinu a Maďarsko, zvyšok pochádza z domácich zdrojov. Balkánska krajina podľa odhadov v roku 2014 spotrebovala 3,2 mld. metrov kubických plynu. Ceny plynu v dlhodobých kontraktoch ruský plynárenský monopol Gazprom viaže na ceny ropy s odstupom šesť až deväť mesiacov. Ropa od vlaňajšieho leta zlacnela o viac ako polovicu. Hlavnou príčinou bol prebytok ponuky nad dopytom na globálnych trhoch.

(1 EUR = 1,1069 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy