Nachádzame sa v novej ropnej ére

V stredu mal príhovor Saudský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi, ktorý vo svojom príhovore povedal že OPEC urobil správnu vec, keď neznížil produkciu počas stretnutia v novembri.

Saudský minister povedal že dôsledkom tohto rozhodnutia je, že trh s ropou sa bude napokon upokojovať.

Ali al-Naimi povedal:

V novembri, verím že OPEC urobil historické rozhodnutie. Nemalo to radikálny dopad na trh.

Veľa odborníkov v tomto prístupe vidia veľký zmysel. Myslím si že história ukáže že toto bola správna cesta vpred. Z mojej perspektívy, dopyt postupne rastie, rast globálnej ekonomiky zosilňuje a cena ropy sa stabilizuje. Misia Saudskej Arábie o získanie podielu na trhu je jednoducho snaha o uspokojenie klientov a ich rastúci dopyt. Chceme pokojné trhy pretože tie prospievajú každému.

To síce môže byt pravda ale skúste to povedať  Nigérí alebo Venezuele.

Naimi tiež poukázal na spôsob uvažovania Saudskej Arábie, ktorý je v pozadí procesu pohybu ropného trhu. Je to hlavne o tom neurobiť tú istú chybu dva krát.

Za posledných osem mesiacov, keď je nadmerný prebytok ropy, je to práve Saudská Arábia, ktorá je žiadaná vytvoriť rýchle drastické zmeny a znižovať produkciu. Takáto politika bola vyskúšaná v 1980 tokoch, ale nebola úspešná. Neurobíme tu istú chybu znovu. V dnešnej situácií, podporovať väčších producentov ovplyvňovaním ceny akcií nie je úloha Saudskej Arábie alebo niektorých iných OPEC krajín. Fakty sú ale každopádne veľmi odlišné. Ostatní dodávatelia mimo OPEC sú dnes oveľa väčší ako boli v 1980 rokoch a preto je potrebný viac medzinárodný prístup. Saudská Arábia ostáva zaangažovaná v pomoci udržovania rovnováhy na trhu, ale okolnosti vyžadujú ostatné krajiny nepatriace pod OPEC aby spolupracovali.

Čo Ali al-Naimi hovorí je veľká vec. Hovorí že krajiny OPEC už viac nie sú jediné v tejto hre. Tento kartel už viac nemá dostatočnú moc ako kedysi, na to aby kontroloval trh.

Kontrolovanie ceny naozaj znamená získať spoluprácu od krajín ako USA a Kanada, ktoré nemusia mať záujem, ktorý je súladný so záujmami ekonomík krajín závislých na rope k tomu aby vyrovnali svoj rozpočet.

Zdroj: BusinessInsider

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy